Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Programmet är inte ansvarsutkrävande”

Publicerad: 17 oktober 2012, 14:55

Cecilia Bodström intervjuar Kjell-Olof Feldt i gårdagens "Min Sanning"

Foto: Skärmdump från SVT Play

I går intervjuades den tidigare socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt i SVT:s "Min Sanning". Frågorna ställdes av Cecilia Bodström, vars far Lennart satt i samma regering som intervjuobjektet under större delen av 1980-talet. – Programmet är inte ansvarsutkrävande i sin form, säger Mette Friberg, programchef för Min Sanning.


Ämnen i artikeln:

Cecilia BodströmSVTMin Sanning

I gårdagens program av min sanning fick Kjell-Olof Feldt svara på frågor om 1980-talets avregleringspolitik, löntagarfonderna, privatiseringsdebatten och den hastiga sortin som finansminister i den socialdemokratiska regeringen 1990.

Programledaren som ställde frågorna är Cecilia Bodström. Dotter till Lennart Bodström, utrikes-, handels- och utrikesminister i samma regering som intervjuobjektet under en sjuårsperiod.

– Självklart har vi diskuterat det här. Vi går igenom alla gäster för att se i fall det går eller inte. I det här fallet har inte Kjell-Olof Feldt och Lennart Bodström någon relation idag, deras samarbete avslutades dessutom för mer än 20 år sedan, säger Mette Friberg till Resumé.

I vilken utsträckning komplicerar släktbanden i detta fall?

– Min Sanning är inte ett ansvarutkrävande program. På det sättet skiljer sig programmet från exempelvis Agenda. Vi intervjuar Kjell-Olof Feldt om skeenden under hans liv, precis som vi gör med alla våra gäster.

I samband med att Hillevi Engström (M) utsågs till arbetsmarknadsminister i Alliansregeringen fick hennes syster Karin Hübinette lämna programledarjobbet på samhällsprogrammet Agenda.

Förutom att vara dotter till Lennart Bodström är programledaren även storasyster till Socialdemokraternas förre justitieminister Thomas Bodström.

Hur hade ni ställt er till att bjuda in Göran Persson som gäst?
– Det kan inte jag ta ställning till. Vi hade så klart tagit en diskussion även då. Vi har rätt mycket gäster att ta av. På det sättet undviker vi problem.

Karin Hübinette tvingades lämna Agenda när hennes syster blev minister. Hur ser ni på Cecilias koppling till intervjuobjektet i ljuset av detta?
– I fallet med Karin Hübinette och Agenda är det mycket mer komplicerat. Det är inte jämförbart eftersom det är ett samhällsprogram med ansvarsutkrävande.

Hur ser ni på att kopplingen ända kan påverka den historiebeskrivning som ges av Kjell-Olof Feldt i programmet?
– Nej, jag förstår att ni ser ett problem som inte jag uppfattar som lika allvarligt. Cecilia Bodström har en 30-årig karriär som journalist. Hennes relation till Kjell-Olof Feldt ligger i att hon har intervjuat honom under många år och vid ett flertal tillfällen. Inte att hennes pappa och Kjell-Olof Feldt har jobbat i samma regering.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.