Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Public service: ”Negativt för oss”

Publicerad: 9 april 2014, 09:52

Claes Elfsberg, Anne Lagercrantz, Olov Carlsson och Eva Hamilton.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio, Johan Paulin/SVT, Andreas Elgstrand.

(UPPDATERAD) Trots konkurrenssituationen är SVT:s vd Eva Hamilton, nyhetsankaret Claes Elfsberg, Olov Carlsson, divisionschefen för SVT Nyheter och Sport, samt SR:s Anne Lagercrantz, chef och ansvarig utgivare för Ekot, bedrövade över TV4:s beslut om att lägga ned lokalredaktionerna.


Ämnen i artikeln:

Olov CarlssonSVTAnne LagercrantzTV4

Olov Carlsson kallar TV4:s beslut ett hårt slag mot den lokala journalistiken, samhället och demokratin.  

Anne Lagercrantz säger att hon är bedrövad, både som journalist och som person. För drygt två år sedan slutade hon som TV4 Nyheternas chef för att gå över till Sveriges Radio.  

– Jag älskar TV4 och har en stor respekt för de som jobbar där. Lokalreportrarna är journalistiska slitvargar som alltid värnat om det journalistiska innehållet. Det här är jävligt trist faktiskt.

Det är 140 tjänster som försvinner från TV4 och både Anne Lagercrantz och Olov Carlsson är överens om att mediebranschen mår bra av konkurrens.  

– Nu kommer färre att höras och färre kommer synas. Det är tråkigt för den journalistiska mångfalden och för de som drabbas. Mediebranschen mår bra av konkurrens, på det viset blir den starkare, bättre och publicistiskt smartare, säger Olov Carlsson.

Anne Lagercrantz fyller på:  

– Det är inte bra för oss, eftersom vi sporras av mångfald och konkurrens. Vi blir mer ensamma som riksredaktion med tentakler i den lokala närvaron. Det här är varken bra för oss eller för svensk journalistik.

Olov Carlsson berättar att SVT, tvärtemot TV4, satsar på lokaljournalistik.  

– Vi utökar antalet redaktioner, anställer fler lokala journalister och utökar antalet sändningar.  

Vikten av att vara på plats där det händer kan inte värderas högt nog, enligt Anne Lagercrantz.  

– Den lokala närvaron kan inte alltid mätas i pengar. Jag vet vad det betyder att ha lokala reportrar som är på samma torg och på samma fotbollsträningar som befolkningen. På så vis får man en kontakt som inte går att ersätta från Stockholm, säger hon.

SVT:s Eva Hamilton kommenterar TV4:s nedläggningsbeslut i ett pressmeddelande.

– Det är ett väldigt ledsamt besked. Både för den journalistiska mångfalden och för alla de medarbetare som drabbas. Dessutom mår SVT bra av en ständig konkurrens med TV4!, säger hon i pressmeddelandet och fortsätter:

– Public service har per definition ett stort ansvar för den lokala och regionala bevakningen. Nu blir vi det enda nationella tv-bolaget i Sverige med lokal och regional journalistik mot en lokal publik. Då blir det än mer avgörande att vi lyckas spegla hela Sverige på allra bästa sätt.

Kanske kan några TV4-medarbetare som blir av med sin anställning få jobb hos SVT.

– Jag konstaterar att SVT från och med nästa år kommer att ha journalister på alla de platser som TV4 nu lämnar, så när som på Trollhättan, säger Eva Hamilton.

SVT:s nyhetsankare Claes Elfsberg är inne på samma linje som Hamilton. Till Resumé säger Elfsberg:

–      Det här näst intill katastrofalt. Det är en våldsam omdragning av marknaden och konkurrensen – en utarmning av journaklistiken. Att TV4 gör så stor vinst gör att det blir ännu svårare att förstå, men vill helt enkelt maximera vinsten ytterligare.

Han fortsätter:

–      Marknaden ser nu till att SVT får monopol som etablerad tv-kanal, det är inte bra. Konkurrens behövs. SVT blir bättre om vi har starka konkurrenter.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.