Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Räcker till att skåla i glögg"

Publicerad: 3 december 2010, 11:39

Amerikanska ABC köper manusidén till Solsidan. En stor framgång för manusförfattaren och huvudrollsinnehavaren Felix Herngren. Men några feta pengar handlar det inte om. Åtminstone inte i dagsläget. – Det räcker väl till att skåla i glögg här hemma just nu, säger han till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Felix HerngrenSolsidanFLX

Felix Herngren kan skåla i glögg. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Under en längre tid har det varit på gång med en försäljning av Solsidan. Serien har varit en stor succé här hemma i Sverige, både för Felix Herngren, hans bolag FLX samt TV4 och Jarowskij. Att den nu har sålts till USA är en stor framgång.

– Det är förstås helt fantastiskt roligt och skoj att de vill prova att köra den där. Sen får man ser hur långt det går. Ibland börjar de köra serier och sen släcker ned direkt om det inte går bra, säger Felix Herngren och fortsätter:

– Solsidan är överhuvudtaget det mest framgångsrika jag har gjort. Så det här är såklart grädde på moset.

För två veckor sedan var han i USA och träffade cheferna på ABC. De hade sett serien flera gånger och var väldigt insatta i storyn.

– De körde flera one-liners från serien. Det är otroligt att igenkänningshumorn var så pass stark även för amerikaner. Det kändes som att de hade ett genuint intresse för Solsidan, säger Felix Herngren.

Han har läst det amerikanska manuset för pilotavsnittet och berättar att de inte har ändrat särskilt mycket från det svenska originalmanuset. Många dialoger är hämtade direkt från förlagan. Men några saker förundrade amerikanerna.

– De tycker det är kontigt att ”Fredde” är hemma så mycket. Är man en rik amerikan i den åldern  spenderar man jättemycket tid på jobbet. Sen tycker de att det är exotiskt att vara ute och promenera så mycket. Så de kommer göra om det lite. ”Freddie” som han heter där har precis sålt ett stort bolag och kan inte vara på jobbet på grund av en karantän, säger Felix Herngren.

Att lyckas sälja en manusidé till USA är givetvis en stor framgång. Men enligt Felix Herngren rör det sig inte om några stora pengar än.

– Det handlar inte om så mycket pengar att köpa ett manus. Det rör sig om några tusen dollar som ska delas upp mellan alla inblandade. Det räcker till att skåla i glögg här hemma just nu.

– Men blir det en hel säsong eller till och med två blir det ett jävla klirr i kistan hoppas jag på. Men oddsen för att en serie ska gå hela vägen från pilot till en hel säsong är kanske fem procent. Så man gör det inte för pengarna, utan för bekräftelsen, säger Felix Herngren.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Felix HerngrenSolsidanFLX

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.