Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Radiotjänst kammar hem miljoner – folket rasar

Publicerad: 7 mars 2013, 11:22

Bilden är ett montage

Sedan Radiotjänst började kräva tv-avgift från sina tittare i de digitala kanalerna har man kammat hem 12 miljoner kronor. Men flera privatpersoner riktar skarp kritik mot indrivningsmetoderna.


Sedan det stod klart att Radiotjänst även kommer att ta betalt för datorer, surfplattor och smartphones har beslutet mött kritik från flera håll.

Radiotjänst har fått en ekonomisk raketstart på 2013. Under de två månader man har krävt pengar från SVT:s tittare i de digitala kanalerna man säkrat 6 000 fler hushåll än vad man räknat med. Detta betyder 12 miljoner kronor extra till företaget. Men indrivningsmetoderna får kritik från flera håll, det skriver Aftonbladet.

En privatperson som tidningen talat med ringde till Radiotjänst och frågade i fall han måste betala tv-avgift för sin jobbdator. Han fick svaret att han måste betala – vilket inte stämmer.

Privatpersoner vars arbetsgivare betalar tv-licens och som godkänner att de anställa kan använda mobiler, datorer och surfplattor hemma, kan titta på tv utan att själva tvingas betala någon avgift.

Privatpersonen, som själv hävdar att hän inte tittat på under tio års tid rasar mot Radiotjänst.

– De är lurendrejare hela bunten. Det är jävligt lågt av dem att använda sådan oetisk säljtaktik som telefonförsäljare använder sig av, säger privatpersonen till Aftonbladet.


En annan tittare reagerar på att Radiotjänst ringer från dolt nummer på kvällar och helger.

Radiotjänst vd Carl-Gustav Johansson bekräftar att man ringer till klockan 19 på lördagar och till 20 på söndagar.

– Det är ju en värderingsfråga. Vi tycker inte att det är att gå över en gräns att ringa 18.30 en lördagskväll, säger han till Aftonbladet.
”De är lurendrejare”

I går gick KTH-professorn Gunnar Karlsson till angrepp mot Radiotjänst på SvD Brännpunkt och menade att utformningen av den nya tv-avgiften bryter mot lagen.

Han ansåg att internet inte stöder utsändningsbegreppet eftersom data endast sänds på begäran av mottagaren.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.