Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Rapport-chefen tar pappaledigt ett år

Publicerad: 11 november 2008, 08:48

Rapport-chefen Morgan Olofsson tar pappaledigt hela 2009. Reaktionerna har varit blandade. – Alternativet vore att jag inte skulle vara pappa. Det här är den bästa prioriteringen jag kan göra, säger han till Resume.se.


Morgan Olofsson. Foto: Erik Esbjörnsson.

Morgan Olofsson har varit chef för SVT:s Rapport i 20 månader. När han meddelade sina kolleger att han bestämt sig för att vara pappaledig ett år för att vara med sin son Neil var reaktionerna blandade.

– Många tycker att chefen bör vara på plats hela tiden. Och jag kan förstå kritiken, det är ett stort ansvar att vara chef. Vi är inne i en turbulent tid i världen och tajmingen är aldrig rätt. Men alternativet vore att jag inte skulle vara pappa och jag klarar inte det. Det här är den bästa prioriteringen jag kan göra, säger Morgan Olofsson.

Han har också en son som är 10 år.

– När han föddes var jag korre i Moskva och sedan i Washington. Jag var inte hemma någonting på fyra år. Lojaliteten mot arbetsgivare och familj är svåra grejer. Nu har jag mognat.

– Flera har kommit fram och sagt: "Vad bra att du gör det här". Jag hoppas kunna vara en förebild för en del pappor. Jag tror också att medarbetarna kommer att märka att det är lättare att ersätta mig som chef än det är för min son att hitta en annan pappa i stället för mig. SVT är ett modernt företag där också pappor och chefer ska kunna vara hemma med sina barn.

SVT har ännu inte gjort klart med en ersättare till Morgan Olofsson.

– Det dröjer den här veckan innan vi har det klart, säger Per Yng, chef för riksnyheterna på SVT.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.