Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Rapport dubbelt fällt för inslag om H&M

Publicerad: 12 maj 2008, 10:54

SVT:s Rapport fälls dubbelt av Granskningsnämnden för Radio och tv. Anledningen var inslag om klädjätten H&M och användandet av miljögiftet nonylfenol.


Kristina Stenvinkel. Foto: Oscar Falk

Det var i ett inslag i Rapport i höstas som bruket av nonylfenol bland klädkedjor togs upp. Bland annat pekades ett par trosor från H&M ut i reportaget. En professor uttalade sig om att ämnet kunde skada djurs fortplantningsförmåga och ett det kunde ha effekter på människor.

H&M protesterade bland annat mot att Rapport blandat ihoptvå olika kemikalier. H&M visade också en egen undersökning som visade att kläderna inte innehöll nonylfenol. En uppgift som SVT inte tillbakavisat.

Fem dagar senare blir H&M:s vd intervjuad i Rapport. Då hade Rapport upptäckt at H&M:s trosor innehöll en annan kemikalie, som var ofarlig, men kunde bilda nonylfenol. Men uttalandet från vd gjordes med bakgrund av de felaktiga uppgifter som sänts fem dagar tidigare. Båda inslagen blev fällda av Granskningsnämnden för osaklighet. Dessutom fälldes Rapports inslag för att inklippt uttalande från Naturskyddsföreningen gav ett felaktigt intryck.

På H&M är man nöjda över Granskningsnämndens beslut:
– Det var två flagranta brott mot sakligheten och opartiskheten, säger informationschefen Kristina Stenvinkel.

Skadade inslagen H&M:s försäljning?
– Egentligen inte. Men vi tyckte att det var viktigt att göra en anmälan den här gången, eftersom vi jobbar väldigt seriöst med miljöfrågor. Vi tyckte det var viktigt att få inslagen prövade.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.