Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Rapport mejlbombas efter fettinslag

Publicerad: 18 mars 2009, 10:02

I söndags sände SVT:s Rapport ett inslag som handlade sambandet mellan mättat fett och hjärt- och kärlsjukdomar. Det har fått tittarna att gå i taket och både redaktionen och Granskningsnämnden får massor av mejl.


Ämnen i artikeln:

RapportAnja HildénGranskningsnämnden

Inslaget om mättat fett i söndags väcker starka känslor. Foto: SVT Play

Inslaget baseras på en forskningsrapport som visar att den minskade konsumtionen av mättat fett har lett till ett lägre kolestorolvärde och att det har minskat antalet hjärtinfakter i Sverige. I inslaget intervjuas professor Annika Rosengren professor i medicin som ligger bakom studien.

Men tittarna rasar över inslaget eftersom de anser att det finns ny forskning som visar att mättat fett kan vara nyttigt. Det tycker inte tittarna framkommer i inslaget.
”Hela inslaget är oerhört vinklat och oprofessionellt”, skriver en anmälare.
”Man misstänker att rapportredaktionen sitter i knät på margarinmaffian med Unilever i spetsen”, skriver en annan anmälare.

Bara idag har det kommit in runt 20 anmälningar till Granskningsnämnden. Rapportchefen Anja Hildén är inte förvånad.
– Jag tror att det kommer fler. Vi har dessutom mejlbombats efter sändningen. Vi har fått över 200 brev, men det är organiserat.

Finns det några konstigheter med inslaget?
– Absolut inte. Katia Elliott Bendz som gjorde inslaget är en duktig reporter. Hon var på Sahlgrenska akademin och letade efter forskningsrapporter som hade ett nyhetsvärde. Inslaget baserade sig på en av tre rapporter som hon hämtade.

Men frågan är onekligen kontroversiell?
– Ja när det gäller hur mättat fett påverkar vikten. Men inslaget handlade om kolestorolnivån. Det är medicinskt okontroversiellt som jag förstår det.

Hur har reaktionerna varit?
– Det är de största jag upplevt under de tre månader jag varit Rapportchef. Vi får mängder med mejl med olika forskningsrapporter bifogade. Men på något sätt är det också glädjande att det fortfarande finns nyheter som berör så starkt.

Bland kritikerna till inslaget finns Kostdoktorn.se, Sveriges största hälsoblogg, som drivs av läkaren Andreas Eenfeldt.

Se det kritiserade inslaget på SVT Play.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.