Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Rapport: Så dominerar männen ägandet i svenska produktionsbranschen

Publicerad: 26 augusti 2019, 11:27

Endast 1 av 20 bolag i den svenska film- och tv-branschen är helägda av kvinnor. Det visar en ny kartläggning från tankesmedjan Ownershift som planerar att lansera en omfattande rapport om produktionsbranschen under 2020.


Ämnen i artikeln:

ReklamReklamfilm

I samband med Internationella Kvinnodagen den 8 mars släppte tankesmedjan Ownershift rapporten "Ägarinnabilden #0 - Vem äger Sverige?". En nollmätning för att utröna hur kvinnor är representerade när det kommer till ägande i näringslivet. Nu tar tankesmedjan nästa steg genom att titta på specifika branscher.

Först ut är film- och produktionsbranschen. Rapporten planeras släppas i februari 2020 i samband med Berlinale, Berlins internationella filmfestival. I dag släpps en förstudie.
I en svensk kontext har kommunikationsbranschen från och till lyft frågan om kvinnliga regissörer under 2010-talet där en viss förbättring märkts. När det kommer till ägandets uppdelning baserat på kön märks en tydlig skillnad. Män äger fyra gånger fler bolag av Film & TV-producenternas medlemmar jämfört med kvinnor.

Förstudien är baserad på enkätssvar branschorganisationen Film och TV-producenternas 116 medlemsbolag, varav 74 svarade på frågor om hur deras ägarfördelning ser ut. Bland de svarande ser ägarfördelningen ut så här

• 5 procent helägs av kvinnor
• 45 procnet helägs av män
• 35 procent samägs av män och kvinnor
• 15 procent ägs av internationell koncern
• De samägda bolagen ägs till 64% av män och 36% av kvinnor.

– I film- och produktionsbranschen har det länge funnits initiativ att lyfta kvinnliga kreatörer såsom regissörer, manusförfattare och även filmarbetare ute på inspelning. Tidigare har frågan om ägarstrukturer inte pratats så mycket om. Men i ägarfrågan ligger mycket av makten och pengarna som faktiskt kan förändra. Det får mig att undra, om ägarstrukturerna varit mer jämställda, hade det då kanske trillat ner i leden och skapat mer jämställda produktioner? säger Caroline Ortmark, ägarinna av produktionsbolaget The Line och initiativtagare till Ownershifts första branschspecifika Ägarinnabild i en kommentar till förstudien.

– Det är förstås för tidigt att säga huruvida dessa siffror är representativa för branschen, men om så är fallet ser det inte bra ut. Vår nollmätning "Ägarinnabilden #0 - Vem äger Sverige?" visade att män äger ungefär dubbelt så mycket som kvinnor av företag, aktier och fastigheter till skog och mark. Den här förstudien tyder på att män äger fyra gånger mer än kvinnor, och det i sig är mycket sämre än fördelningen av ägandet i Sverige generellt, säger Emma Heikensten, ansvarig för forskning och fakta hos Ownershift och doktor i Nationalekonomi.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

ReklamReklamfilm

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.