lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Rasistisk hets mot UR:s sexfilm

Publicerad: 26 januari 2011, 10:20

Igår polisanmäldes UR:s sexualupplysningsfilm. I dagens DN debatt stöter man ifrån sig kritiken. I artikeln skriver cheferna på UR att reklamfilmen mötts av hundratusentals rasistiska inlägg.


Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Sex på kartan. Foto: Foto: UR/RFSU/Eksjö

I samband med lanseringen av UR: s nya sexupplysningsserie ”Sex på kartan” har närmare en halv miljon inlägg publicerats på nätet, hundratusentals av inläggen rasistiska. Det skriver UR: s vd Erik Fichtelius, programchef Cecilia Bäcklander och redaktionschef Anna Birgersson-Dahlberg i dagens DN-debatt. Här är utdrag ur ett av inläggen som återges i artikeln:

”Det är för sent att ångra sig när de vita mäniskorna blivit utplånade, för den genbanken får man aldrig tillbaka.”

De organiserade rasistera riktar sig mot sexflmen som bland annat berör HBTQ-frågor och etnicitet.

Den animerade sexupplysningsfilmen är en del av UR: s programsatsning om sex under våren. I UR en serien ingår också flera dokumentärer, en lärobok till skolan, radioprogram oc interaktivitet på webben. Den film som används i sexualundervisning i svenska skolor idag är 25 år gammal. I artikeln på DN Debatt nämner cheferna att inläggen inte bara varit extremistiska utan även systematiska vilket enligt författarna tyder på en aggressiv organiserad rasism.

Vad gäller gårdagens polisanmällan kommenterar en av cheferna för Resumé:

– Vi anser att filmen inte kan anses vara förråande eller utgöra en allvarlig fara för de ungas  sedliga fostran. Sex på kartan är sexualupplysningsfilm med ett tydligt pedagogiskt syfte, säger Cecilia Bäcklander programchef på UR.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev