Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Redo för ny duell mot Letterman

Publicerad: 14 september 2009, 09:25

I kväll är det amerikansk premiär för nya Jay Leno Show. Första gästerna är Jerry Seinfeld och Jay Z, Kanye West och Rihanna. Och annonsörerna behöver bara betala halva priset.


Rivalerna. Här en bild från när det begav sig: Letterman som tillfällig programledare under Carson’s Tonight Show in 1979, med Leno som gäst. Foto: NBC/Photofest

Knappt hade Jay Leno, 59 år, gått i pension från sitt sena program förrän hans uppdragsgivare NBC bad honom göra samma show men en timme tidigare.

Han tackade ja och det innebär en revolution i amerikansk tv. Klockan tio på kvällen är vanligtvis tv-drama. Drama fem dagar i veckan kostar cirka 300 miljoner dollar per år att producera. Direktsänd tv-show med USA:s högst betalde komiker kostar bara en tredjedel.

NBC har det tufft med ekonomin men Jay Leno Show klockan tio på kvällen anses ändå som ett risktagande. Bedömningen från NBC att antalet tittare i åldersgruppen 18-49 år kommer sjunka med en tredjedel och därför har kostnaderna för reklamtiden halverats, enligt Wall Street Journal.

I väntan på Lenos premiär har hans gamle konkurrent David Letterman på CBS seglat upp som de sena kvällsprogrammens kung. När de sände på samma tid hade Leno alltid fler tittare men Lenos efterträdare som de sena kvällsshowens värd, Conan O'Brien, har inte en chans mot Letterman.
Inför premiären har amerikansk media trissat upp vad de ser som en sista duell mellan Leno och Letterman.

New York Magazine  håller på Letterman som de anser har vuxit upp och växt in i sin roll. Time Magazine menar däremot att Jay Leno är framtiden för amerikansk tv.

I Sverige kommer Kanal 9 att sända nya Jey Leno.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.