Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Regeringens förslag: Så blir nya tv-avgiften som alla måste betala

Publicerad: 12 april 2018, 12:00

Den nuvarande licensmodellen skrotas. Istället kommer public service att finansieras via skattsedeln med en individuell avgift.


Ämnen i artikeln:

RegeringenTV-avgiftSVTURSRRadiotjänst

Sedan tidigare står det klart att licensavgiften som samlas in av Radiotjänst ska försvinna i sin nuvarande form. I dag kom regeringens förslag kring hur public service – SVT, SR och UR – ska finansieras i framtiden.

1300 kronor per år. Avgiften ska betalas av alla som fyllt 18 år och har en beskattningsbar inkomst på över 13 600 kronor i månaden. För de som tjänar mindre blir avgiften reducerad, skriver TT.
– Det blir stora fördelar för personer med låga inkomster, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) till nyhetsbyrån.

LÄS MER: Jan Scherman: Därför är den nya skatten bättre än tv-avgiften

De som tjänar mest på förslaget är ensamhushåll med tv-mottagare. De måste i dagsläget betala nästan det dubbla – 2 340 kronor per år. Summan som public service-bolagen får in beräknas bli likvärdig med i dag eftersom alla måste betala, oavsett om de har tv-mottagare eller ej.

För att politiker inte ska försöka styra programinnehållet föreslås att pengarna hålls åtskilda i statsbudgeten och att bolagens sändningstillstånd blir åtta år i stället för dagens sex. Det första, som träder i kraft år 2020, ska dock gälla i hela 10 år.

Förslaget skickas nu ut på remiss innan det hamnar i riksdagen. Där finns med all sannolikhet en majoritet för att det ska röstas igenom.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö anser att public service måste grundlagsskyddas innan den nya avgiften träder i kraft.
– Vi tycker fortfarande att förändringen sker i fel ordning och går onödigt fort fram. För oberoendet är det mycket bättre att först säkra det grundlagsskydd som nu ska utredas och i väntan på det införa en teknikneutral avgift. Något Public Service utredningen slagit fast lätt skulle kunna införas. Grundlagsskyddet är oerhört viktigt för att säkra oberoendet vid ett eventuellt framtida byte av system, säger hon i en kommentar.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.