Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Rekordresultat från TV4

Publicerad: 12 februari 2009, 14:02

TV4 kan se tillbaka mot det bästa året i företagets historia. Omsättningen närmar sig 3,4 miljarder, samtidigt som rörelsevinsten på 761 miljoner kronor är 150 miljoner bättre än 2007.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanTV4

TV4:s vd Jan Scherman redovisar en rekordvinst. Foto: Hanna Teleman

Den viktigaste förklaringen till TV4:s vinstlyft är en ökning av reklamförsäljningen på de lokala marknaderna.

TV4 redovisar också resultatet för perioden september till december. Där går inte att se några tecken på lågkonjunkturen. Reklamförsäljningen under perioden ökade med närmare 50 miljoner till 1 126 miljoner kronor. Men under perioden ökade kostnaderna rejält, vilket ledde till att vinsten för perioden sjönk.

Kostnaderna kommer dels från nya sajter och dels från större programstasningar. TV4:s andel av tv-reklammarknaden sjöänk under året från 54,8 procent till 54,4 procent.

TV4-gruppen tar däremot andelar hos tv-publiken. Totalt hade koncernens kanaler en andel på 28,2 procent, en ökning med 0,6 procentenheter. TV4 har under året stärkt sin postion som Sveriges största kanal. Men trenden är tydlig att de stora kanalerna tappar tittare till nischkanaler.

TV4 konstaterar dock att även den utvecklingen gynnar företaget, vars nischknaler nu står för 23 procent av tittandet i kategorin övriga kanaler.

– Det gångna året är TV4-Gruppens bästa någonsin. Det målmedvetna arbetet med att bygga ut verksamheter runt  TV4 som nischsajter, lokal-tv och nya medier, och parallellt genomförda effektiviseringar och sparåtgärder, har gett  ett mycket starkt resultat. Satsningarna fortsätter även i år, om än i mindre omfattning. Huvudfokus under året är tablåsatsningar i TV4, samtidigt som vi mot bakgrund av lågkonjunkturen har slagit av på investeringstakten.
– Besparingar började genomföras redan under slutet av förra året för att säkra resurser till programinnehållet och för att undvika uppsägningar, säger Jan Scherman, vd TV4-Gruppen i en kommentar.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Jan SchermanTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.