Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Rena rötmånadsfantasierna”

Publicerad: 20 augusti 2012, 10:01

En diskussion i TV4:s Nyhetsmorgon i går om att man kan bli frisk genom att höja kroppens PH-värde får hård kritik för att vara ovetenskaplig.
Föreningen Vetenskap och Folkbildning kräver i ett pressmeddelande att TV4 rättar falska påståenden som ses som förtäckt reklam för företaget PH Balans.


Ämnen i artikeln:

NyhetsmorgonTV4

Programledaren Jenny Alversjö diskuterade nya hälsotrenden, att höja kroppens PH-värde, tillsammans med gästerna Gertrud Ruslander, som pårstår att hon blev frisk genom att  tillföra kalk i dieten, Sara Karlsson, vd för PH Balans, och Ragnar  Rylander, professor emeritus i Miljömedicin.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning reagerar starkt emot hur  ”slarvigt” ämnet togs upp. Föreninen menar att  rent av hälsofarliga råd fick stå oemotsagda. Och det är  inte första gången Nyhetsmorgon gör misstag som detta, menar Vetenskap och Folkbildning. i ett pressmeddelande.

– Pratet om basisk och sur kropp i Nyhetsmorgon är rena  rötmånadsfantasierna, säger Martin Rundkvist, ordförande i Vetenskap och  Folkbildning. Kalkning i syfte att påverka pH-värdet är för gräsmattor  och sjöar, inte för människokroppar.

Han kräver nu att TV4 rättar vad han kallar falska påståenden.

– Nyhetsmorgon får förstås ta upp vilka ämnen de vill, säger  Martin Rundkvist. Det vi vänder oss emot är frånvaron av kritiskt  perspektiv – speciellt i en fråga som går emot etablerad vetenskap.  Inslaget blir i praktiken ett reklaminslag för pH-balans AB, ett företag  som bygger sin verksamhet på att påstå att allt från barnlöshet till  morgonskräp i ögonen beror på surhet i kroppen. Ja, det är sant!  Dessutom påstår företaget att våra tankar påverkar kroppens pH-värde,  vilket naturligtvis är vansinne.

Resumé har sökt Nyhetsmorgons chef Lotta Folcker, chef för Nyhetsmorgon TV4.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

NyhetsmorgonTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.