Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Resumé lanserar programserien ”Påverkarna” inför valet

Publicerad: 2 februari 2022, 11:05

Camilla Gervide, Yasmine Winberg och Elaine Eksvärd.

Foto: Sören Andersson.

Vanlig valbevakning handlar ofta om politiska sakfrågor som basuneras ut från partiernas egna talespersoner. Programmet ”Påverkarna” tar i stället en närmare titt på personerna som påverkar politiskt och hur de gör det – inte sakfrågorna i sig.


Ämnen i artikeln:

Elaine EksvärdBloggbevakningYasmine WinbergResuméValet 2022Camilla Gervide

Söndagen den 11 september är det riksdagsval i Sverige. Programmet ”Påverkarna”, som kommer släppas på Resumés Youtubekanal och på resume.se, kommer en gång i månaden fram till och med valet. 

– ”Påverkarna” handlar helt enkelt om personerna som påverkar politiskt, vilket inte nödvändigtvis behöver vara politiker i sig, utan också kan vara exempelvis influencers, artister, forskare, näringslivstoppar, säger Yasmine Winberg, chefredaktör på Resumé. 

Tanken bakom programserien är att skildra hur digitaliseringen och sociala medier helt har kastat om förutsättningarna för politiskt inflytande och påverkan. Fysiska torgmöten och affischer på stan är betydligt mindre intressant i en tid där man potentiellt kan nå miljontals människor med ett enda knapptryck på mobilen. Under EU-valet i Tyskland 2019 blev de nya förutsättningarna för politisk påverkan extra tydliga, när influencern Rezo, genom sin virala ”Destruction video”, tros vara anledningen till att CDU gjorde sitt sämsta val någonsin.

LÄS MER: Influencers som politiska makthavare i svenska valet – så kommer fenomenet utvecklas

Det första avsnittet, som släpps torsdagen den 3 februari, handlar om hur politiker och influencers närmar sig varandra. Här såg vi ett konkret exempel senast i höstas i den omsnackade intervjun mellan finansborgarrådet Irene Svenonius (M) och influencern Margaux Dietz.

Under seriens åtta avsnitt medverkar retorikgurun Elaine Eksvärd och influencerbevakaren Camilla Gervide, grundare av bloggbevakning, som fasta experter. Därtill kommer ytterligare en aktuell gäst att bjudas in till respektive avsnitt.

– Vi är väldigt glada över att ha med dessa två experter på tåget! Fram till september kommer vi att hårdbevaka allt som händer digitalt och plocka upp det i ”Påverkarna”, säger Yasmine Winberg.

LÄS MER: Det här kan marknadsförare lära sig av Trump (och Biden)

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.