Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Risk för svag höststart efter WGA-strejken

Publicerad: 13 februari 2008, 09:35

Fördröjningen mellan sändningarna räddar de svenska kanalerna i spåren efter WGA-strejken. Men nu är lagren tomma och det är främst på längre sikt som programcheferna Anders Knave och Lars Beckung är oroade.


När tv-bolagen i USA drabbades direkt av manusförfattarnas strejk kunde de svenska programcheferna ta det lugnt och tacka den tvåmånadersfördröjning som i regel finns mellan sändningarna i USA och Sverige.

I de svenska tablåerna har det inte blivit några luckor, men nu börjar magasinen tömmas.
Enligt Anders Knave, programchef på TV3 och TV6, har strejken lett till en hög ”burning rate”. Man har tvingats lägga in material som var tänkt att användas senare i stället för serier som skulle haft premiär nu.

– Cashmere Mafia är ett bra exempel, den skulle ha fått en vinterstart men nu blir det inte förrän i vår eftersom premiären är försenad i USA. The Sarah Connor Chronicles, tv-versionen av Terminator, hade premiär två månader senare än planerat och det gör att vi får tillgång till den med motsvarande fördröjning, säger han.

Med andra ord, skafferiet är tomt och nyproduktionen är inte tillräcklig för att rädda höststarten. Tv-tittarna, och annonsörerna, märker alltså av strejken nu under de kommande månaderna i svenska tablåer och under höststarten.

– Det blir ingen tung start på hösten utan snarare i mitten av säsongen. Men vi har tid på oss att överväga detta. Kanske blir det några särskilda inköp och någon extra egenproduktion, säger Anders Knave.

Han har tidigare påpekat för Resume.se att strejken inte slagit så hårt mot hans kanaler då man inte varit så beroende av stora succéserier.

Hur påverkas ni på längre sikt?
– LA Screenings skjuts ju på framtiden. Piloterna är inte klara och det kan leda till färre nya serier inför 2009. Logistiskt måste nog LA Screenings skjutas fram, de kan inte ha ett femtiotal nya serier på banan på bara två månader.

Den åsikten delas av programchefen på Kanal 5 och Kanal 9, Lars Beckung, som hört prat om att LA Screenings antingen blir av mindre omfattning eller uppskjutet.

– För oss blir det inga stora konsekvenser av strejken. Vi räknade med att strejken skulle ta slut ungefär nu så vi har kunnat planera efter det. Positivt är att vi har stärkt upp med svenska produktioner. Men visst är det så att vi varit tvungna att lägga in sådant som vi planerat till senare.

På längre sikt – vad händer?

– Vi vet inte vad som händer med nya serier nu. De existerande serierna, där är de rätt snabba på att komma upp på fötterna. Men med nästa generation serier, för 2009, vet vi inte vad som händer.

Ni som haft flera serier från USA – har det känts som en belastning under strejken?
– Nej, våra framgångar är en välsignelse. Men jag förstår vad du menar. Vi har talat om att vi måste ha en balans mellan egna produktioner och starka inköp så vi inte står på ett ben.

Nu blir det väl ingen strejk på ett tag?
– Jag tror inte att det blir något så här omfattande på ett bra tag, ta i trä. Men man vet aldrig.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.