Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Rotar i offrens bagage – kritikstorm mot reporter

Publicerad: 22 juli 2014, 10:42

Phil Williams tar upp en sjal från olycksplatsen

Phil Williams, journalist på australiensiska ABC, letade bland MH17-offrens kläder i ett nyhetsinslag. Trots omfattande kritik försvarar han sitt agerande med att olycksplatsen redan hade plundrats av rebeller.


Ämnen i artikeln:

UkrainaABC

Resumé rapporterade i går om reportern Colin Brazier som mötte massiv kritik sedan han rotat bland de personliga tillhörigheterna från offren till det kraschade flygplanet MH17 i ett inslag från östra Ukraina. Sky News fick senare be om ursäkt för livesändningen, men den framburne brittiske journalisten är inte ensam om metoden.  

Phil Williams har rapporterat från kraschen som tog 298 människoliv för ABC i Australien. I ett inslag undersöker han olycksplatsen:   "När vi går igenom ser ni små bitar av människors vardagliga liv. Någons sjal här. Över är en av ryggarna till planets stolar", sade Phil Williams innan han böjer sig ner och tar upp ett lila klädesplagg.

Phil Williams försvarar sitt agerande med att olycksplatsen redan hade plundrats av rebeller.

"Jag gjorde mig skyldig till att ta upp och röra en sjal från marken och det är därför att det finns högar att människors personliga tillhörigheter som har samlats och dumpats vid vägkanten. På så vis är det är inte som om det är en brottsplats utan den har redan plundrats", sade Phil Williams i ABC:s radioprogram.

Inslaget och reporterns försvar har väckt bestörtning på sociala medier.

"ABC:s reporter Phil Williams säger att "det är inte som om det är en brottsplats" > Så att döda nästan 300 människor är alltså inte ett brott?", skriver en användare på Twitter.

En talesperson från ABC kom med följande uttalande till Sydney Morning Herald sent  under måndagen:

"ABC har påmint journalisterna om det ansvar som finns när man rapporterar från en flygkrasch som MH17. Inslaget har omredigerats för att undvika plåga bland våra tittare".

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

UkrainaABC

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.