Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Rune Hauge kallar till krismöte"

Publicerad: 30 april 2008, 12:17

Enligt fotbollskanalen.se har agenten Rune Hauge, arkitekten bakom fotbollsavtalen mellan tv-bolagen, Kentaro och Svenska Fotbollförbundet kallat parterna till krismöte för att hitta en lösning på den infekterade tv-striden.


Rune Hauge stod bakom lösningen när tv-bolagen och Svenska Fotbollförbundet för två år sedan inte kunde komma överens om priset för rättigheterna.

Lösningen blev Kentaro, som köpte rättigheterna som värderades till 1,3 miljarder.

Kentaro förhandlade i nästa steg med tv-bolagen.

Idag har MTG/Viasat och C More/Canal plus i praktiken samma avtal med Kentaro. MTG har landslaget, medan Canal Plus har Allsvenskan.

Per Borgklint, vd för Canal plus, vill inte kommentera om han är inbjuden till ett möte eller inte.

– Men oavsett vilket: för att man ska kunna mötas är en förutsättning att parterna erkänner svensk lagstiftning, säger han till Resume.se.

Enligt flera källor med insyn i de konfidentiella avtalens konstruktion är Svenska Fotbollförbundet i praktiken garant för Kentaros avtal, om rättighetsbolaget inte klarar sina åtaganden gentemot tv-bolagen.

Just denna konstruktion har orsakat en viss oro på klubbnivå, eftersom intäkterna i slutänden ska tillfalla just klubbarna.

Ett skadestånd skulle alltså i praktiken även kunna slå tillbaka på Svenska Fotbollförbundet, enligt de källor som Resumé talat med. De beskriver avtalet som en ”tickande bomb”.

Svenska fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell har tidigare för Resumé tillbakavisat att förbundet tar några i ekonomiska risker mot tv-bolagen. Sämsta utfall är enligt honom att avtalet går tillbaka till förbundet.

Resume.se har sökt Lars-Åke Lagrell och Philip Huber på Kentaro. Thommy Theorin, greneralsekreterare på Svensk Elitfotboll säger att han inte känner till något möte.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.