Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

S-politiker till attack mot Katarina Sandström

Publicerad: 5 juni 2008, 15:32

S-riksdagskvinnan och ordföranden i Republikanska föreningen, Hillevi Larsson, är starkt kritisk till Katarina Sandströms roll på SVT:s nya sajt Kungahuset. Hon menar att Rapports trovärdighet påverkas negativt.
– Jag har inget emot henne och tycker att hon är jätteduktig. Men det blir dubbla roller och det är förvånande att det här släpps igenom. Rapport riskerar att få problem, säger hon till Resume.se.


I morgon lanseras SVT:s nya sajt Kungahuset. Katarina Sandström, som till vardags är nyhetsankare i Rapport, är även programledare för Året med kungafamiljen vars material kommer att visas på den nya sajten. Dessa två roller är omöjliga att kombinera, menar Hillevi Larsson som är riksdagsledamot för socialdemokraterna och ordförande i Republikanska föreningen.

– Jag blev väldigt överraskad av det här, den här sajten är allt annat än objektiv. Nyårsreportaget de sänder varje år är pinsamt som det är med inställsamheten och fjäsket. Att nu göra en sajt som finns hela året är mycket värre, säger Hillevi Larsson.

Hon är kritisk till sajten men framförallt reagerar hon över Sandströms dubbla roller.

– Det känns väldigt egendomligt. Rapport har en väldigt seriös prägel annars och har som ambition att kritiskt granska makten. Det har inte den här sajten och kopplingen känns olycklig.
– Hon får följa med på resor med kungahuset och får svar på personliga frågor. Då gäller det för henne att hålla sig väl med dem. Det blir inte seriöst.

Det verkar som ni i Republikanska föreningen har fått många bakslag på sistone – vad säger du om mediahajpen om kungahuset?
– Ja, det får man väl säga – det är motigt med all den här massiva propagandan som dessutom trappas upp. Med allt detta vore det egendomligt om det inte var ett starkt stöd för kungahuset.

Ska riksdagsledamöter ha synpunkter på SVT:s innehåll?
– Det är klart att de är finansierade med licenspengar. Men de frångår sitt uppdrag. Det handlar inte bara om att stå fria från riksdag och regering utan även andra intressen. De är totalt lierade med kungahuset, det är inte inom ramen för uppdraget.

Hillevi Larsson menar att det hade varit en annan sak om man producerade lika mycket material som är vinklat åt andra hållet. Hon lyfter fram dokumentären ”Ers höghet Daniel Westling” som ett positivt exempel.

– Men det är bara en grej. Det andra pågår hela året. Hur ska Katarina Sandström kunna gå in i det här nöjesprojektet och sitta i Rapport samtidigt? Hon förlorar all trovärdighet om hon i praktiken jobbar halvtid för kungahuset samtidigt. SVT har två agendor här.

Rapportchefen Morgan Olofsson tycker att Hillevi Larsson är fel ute. Enligt honom kommer Katarina Sandström att direkt leverera eventuella nyheter hon stöter på till Rapport, på samma sätt som Uppdrag granskning gör när de arbetar på längre projekt.

– Katarina Sandström är ett fullblodsproffs med väldigt hög integritet. Vi både granskar och bevakar kungahuset som vilken annan del av samhället, säger han.

Vad tycker du om sajten?

– Jag har inte sett den men jag är övertygad om att den håller hög kvalitet.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.