Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Så besvarar SVT-bossen kritiken

Publicerad: 28 september 2010, 14:45

Nu kan Resume.se avslöja hur Eva Hamilton i ett mejl till SVT-medarbetarna besvarar kritiken kring hur inhyrd personal behandlas. Det är tuffa besked som gäller.


Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Vi kommer att fortsätta plocka in inhyrd personal vid toppar, men jag kan förstå att folk är upprörda över att ha fått sena besked att uppdraget skulle upphöra efter valet. Så lyder beskedet till de 60-talet medarbetare som i ett öppet brev till Eva Hamilton och chefen för Nyheter och samhälle, NOS, starkt kritiserat ledningens hantering av inhyrda medarbetare.

Eva Hamilton konstaterar att 2010 har varit ett extremt tufft år. Utöver vanlig programverksamhet har SVT producerat OS, ett prinsessbröllop, VM och ett riksdagsval. Och många medarbetare vill ändå arbeta med sådana specialprojekt, vilket skapar luckor bland personalen. Just i år har antalet medarbetare inblandade i specialprojekt varit ”osedvanligt många”.

Eva Hamilton pratar också om ett antal pucklar. November-december med Nobel-festen, somrarna och fasta medarbetare som tidsbegränsat exempelvis ska arbeta för arbeta för Uppdrag Granskning eller Dokument Inifrån. Samtidigt poängterar hon att främsta anledningen till att plocka in inhyrd personal ändå rör ledigheter, sjukdomar och liknande. Här är ett problem att enligt avtalen kan inte arbetsgivaren ändra schema och arbetstid med kortare varsel än 28 dagar, vilket gör att bemanningsföretagen löser denna problematik.

Eva Hamilton pekar också på att SVT har ett ständigt behov av ersättare då det hela tiden finns ett antal föräldralediga eller sjuka. För att kompensera har SVT en överbeläggning på 20-talet anställda. Trots denna klarar man inte ”pucklarna”. Särskilt inte ett år som detta, resonerar Eva Hamilton.

Så med tanke på att den inhyrda personalen endast behövs fyra månader per år kan inte SVT betala ytterligare 20 heltidstjänster.

Visserligen konstaterar Eva Hamilton att det finns undantagsfall med inhyrd personal som varit inne betydligt längre än fyra månader, men detta beror på att de vid luckor har hoppat mellan redaktioner eller befattningar.

Eva Hamilton poängterar också att man de vid de tillfällen då man har varit säker på ett långsiktigt behov av nya tjänster också anställt för detta. Senast skedde i våras då 17 medarbetare inom NOS fick fasta tjänster.

Eva Hamilton menar också att många på just nyheterna har varit med om stora omgångar med uppsägningar, vilket ofta berott på ett stort vikarieintag som slutligen lett till fasta anställningar.
Och så länge NoS kan styra över sin ekonomi vill inte Eva Hamilton skapa en ytterligare stor ”neddragnings-cirkus!”

SVT-vd:n menar också att nyheterna hela tiden ökar sin andel av SVT:s totala lönekostnader, vilket gör det är viktigt att även i framtiden kunna erbjuda en god kvalitet i det totala utbudet. Här anser Eva Hamilton att bemanningsföretag ger goda möjligheter. Hon tycker också att sådana ger större trygghet än ett vikariat då dessa samarbetar med en rad mediebolag och personerna kan erbjudas anställningar hos dessa.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.