Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Så blir nya Efterlyst

Publicerad: 1 juli 2010, 15:17

En förstärkt nyhetsrapportering som kör egna grävjobb och en tung ersättare till Leif GW Persson. Så ser den slutgiltiga planen ut för TV3:s Efterlyst inför hösten.


Ämnen i artikeln:

EfterlystTV3

Hasse Aro. Foto: TV3.

Tidigare har Efterlysts programledare Hasse Aro funderat över om en enda person ska ersätta den välkända kriminologiprofessorn Leif GW Persson, som gått över till SVT, eller om det ska bli en kombination av olika mer eller mindre massmedialt kända experter. Nu är huvudlinjen klar:

– Vi ska hitta en enda person och har en het lista med fem namn, vilka kan jag av hänsyn till dessa inte gå in på, säger Hasse Aro.

De kandidater Efterlyst nu tittar på är personer som har minst lika bred kompetens som Leif GW Persson, men är oprövade kort när det gäller just Efterlyst. Kandidaterna kan dock vara massmedialt kända experter i andra sammanhang.

Förutom att man nu har bestämt att en enda person ska ersätta Leif GW Persson förstärker Efterlyst sin redaktion med två kriminalreportrar. Vilka dessa blir är inte klart i dagsläget, utan ansökan har precis skickats ut.

Formmässigt har höstens Efterlyst två huvudinriktningar. Programmet kommer precis som tidigare ha ett antal fall per program där man fördjupar sig, gör intervjuer med brottsoffer med mera. Sedan förstärker Efterlyst sitt nyhetsrapporteringsben med egna reportage och initierar allt från kartläggning av brottssyndikat till intervjuer med kända personer. Och det är just här de nya reportrarna kommer in i bilden:

– Vi tänker oss klassiska kvällstidningsjournalister. Fördelen med att vi utökar med sådant upplägg är att vi slipper att vara helt beroende av händelsestyrd rapportering, säger Hasse Aro.

Nyhetsredaktionen utgörs idag av fem personer och Efterlysts redaktionen består av totalt 15-talet personer, det vill säga inklusive Hasse Aro, fotografer, redigerare med mera. För några år sedan gjorde Rikskrim en undersökning som visade att Efterlyst bidrog till att 30 procent av fallen löstes eller tog ett stort kliv framåt:

– Vi gör ett viktigt jobb. Sedan kan man väl konstatera att om ett brott verkligen löses eller ej är lite av en akademisk fråga, säger Hasse Aro.

Själv har han gått på semester och kopplar av från brott:

– Jag har varit på Peace & Love-festivalen i Borlänge och lett två debatter, säger Hasse Aro.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

EfterlystTV3

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.