Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Så fixade Aftonbladet fotbollsrättigheterna

Publicerad: 11 september 2015, 09:00

Tobias Wixtröm, Sportbladets tv-chef.

Foto: Julie Nilsson

I helgen kommer Aftonbladet att visa matcher från La Liga och Serie A utan kostnad. Diskussioner har hållits om partnerskap med spelbolaget Unibet, men ont om tid leder till att de nu får köra i egen regi.


Ämnen i artikeln:

La LigaAftonbladetSportbladetSerie A

Det handlar om totalt 20 matcher som sänds på Sportbladet.se fredag-måndag. Eversport.tv kommer leverera feeden till Aftonbladet.

– Rättigheten har varit uppe för diskussion i medierna ganska länge nu. Fans har varit missnöjda med detta. Då började jag kolla på möjligheterna att sända. Aftonbladet tv har sänt mycket livesport tidigare, bland annat i samarbete med Eurosport, säger Tobias Wixtröm, tv-chef på Sportbladet, till Resumé.

I en första artikel som Aftonbladet lade ut under gårdagen stod att de teamade upp med Unibet för sändningarna. Läsare har kommenterat besvikelse över ett samarbete med Unibet om det innebär att Aftonbladet använder Unibets live-stream. Läsarna hänvisar bland annat till Unibets restriktioner om skärmläget som inte är i helläge.

Samarbetet med Unibet är inte längre aktuellt, enligt Tobias Wixtröm.

– Vi har redan idag mycket samarbeten med Unibet. Vi var långt framme i diskussionerna med Unibet men insåg att vi inte kunde ro i land affären. Vi hann inte dra detta med rättighetsinnehavaren. Nu kör vi stream genom Eversport.

Vad tjänar ni på detta?

– Det här är ren good will från vår sida och vi tjänar egentligen inga pengar på det. Att göra studioproduktion kostar. I ett långsiktigt perspektiv vill vi såklart hitta partners. Nu har vi fått en bra deal med rättighetsinnehavaren.

Till en handfull av matcherna kopplas Sportbladet studio in där profiler som Simon Bank, Erik Niva och Marcus Leifby medverkar.

– På söndag spelas fem matcher samtidigt. Du kommer kunna välja i live-miljö vilka du vill se. Från lördag klockan 15.30 börjar vi sända med studio.

Hur långt gångna är diskussionerna om att visa följande omgångar?

– Vi hoppas att vi kan hitta en lösning, men det tar tid.

Vad har ni för tittarmål?

– Vi hoppas såklart att det strömmar till folk då det verkar finnas ett behov. Vi lade ut nyheten igår och många har varit inne på Facebook och gett positiva kommentarer. Vi har även nyheten på Sportbladets etta då det är en så pass stor grej, säger Tobias Wixtröm.

Sändningarna kommer innehålla annonser. Matcher som Aftonbladet visar i helgen är bland andra Atlecito Madrid-Barcelona, Celta Vigo-Las Palmas och Inter-Milan.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.