Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Så kan du kringgå tv-avgiften

Publicerad: 25 juni 2013, 10:05

Foto: Colorbox.

Genom att blockera tv-tjänster på datorn kan man kringgå tv-avgiften.


Ämnen i artikeln:

TV-avgiftRadiotjänst

Förvaltningsrätten i Luleå beslutade att alla som äger en så kallad tv-mottagare, alltså även en dator eller surfplatta ska betala tv-avgift. Beslutet drabbar tusentals svenska företag, men kanske främst fåmansbolag och företag med få anställda.

Det finns i dag omkring en miljon registrerade företag i Sverige varav 99 procent har färre än 50 anställda och hälften är enmansbolag. Alla de måste nu betala årsavgift på 2076 kronor per år för en funktion de antagligen inte använder.  Leif Svensson, ordförande i Småföretagarnas riksförbund, är en av dem som är upprörd över beslutet och kallar det horribelt.

Visserligen behöver företag endast betala en avgift per kontor inte per dator vilket inte drabbar stora koncernföretag. Men beslutet slår mot fåmansbolag och de som äger en dator både i sitt företag och hemma.
– Vem har inte en dator på jobbet? Nu börjar människor känna sig jagade av SVT och tvingade att betala dubbelt säger en drabbad småföretagare, säger en drabbad småföregare som driver bolag inom vattenvård till Dagens Nyheter.

En lösning för företag är att blockera tjänsterna på datorn och på det sättet undvika avgifterna. För blockering av företagets datorer finns olika tekniker som kan användas av företagare till exempel genom inställningar i host-fil, routern, gruppinställningar på datorn eller genom inställningar i datorns brandvägg. Företag som plomberat sin tv-mottagare kan skicka ett signerat intyg som kan skrivas ut på Radiotjänstens hemsida och därmed undvika avgiften.  Hittills har Radiotjänsten endast fått omkring 50 intyg från företag.

Alexandra Barganowski

Ämnen i artikeln:

TV-avgiftRadiotjänst

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.