Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Så många såg Avicii-dokumentären efter dödsbeskedet

Publicerad: 23 april 2018, 12:06

Foto: Montage: Andreas Elgstrand

Många har tittat på dokumentären "Avicii: True Stories" efter artistens plötsliga bortgång i fredags.


Ämnen i artikeln:

SVTAviciiSVT Play

I fredags kväll, den 20 april, kom den tragiska nyheten att Tim Bergling, mest känd som Avicii, gått bort vid 28 års ålder. Kondoleanserna och hyllningarna har strömmat in på sociala medier. Många har också uppmanat till tittning på dokumentären "Avicii: True Stories" som kom förra året, och som blev tillgänglig på SVT Play för drygt tre veckor sedan.


Filmen är ett närgånget porträtt av Tim Berglings genombrott och karriär som firad housestjärna. Men den handlar också till stor del hans fysiska och psykiska ohälsa som en följd av ihärdigt turnernade. I ljuset av hans bortgång är Tim Berglings plågor extra smärtsamma att ta del av.

På SVT fattade man snabbt beslutet att lyfta upp filmen Avicii: True Stories på SVT Play efter nyheten om hans död. Det hänvisades till dokumentären i nyhetsrapportering, både i SVT och i andra medier.

– Det är en av våra absolut största artister som oväntat gick bort, och vi hade en dokumentär som beskriver hans karriär – det är klart att det finns ett stort intresse kring det. Det kändes bra att vi hade möjligheten att lyfta fram den, säger Mikael Österby, ansvarig för inköp av dokumentärer på SVT.

Resumé har fått ta del av SVT:s interna statistik som mäter antalet startade strömmar av dokumentären. Sedan i fredags har den drygt 300 000, vilket av naturliga skäl är en rejäl ökning jämfört med hur många som tidigare har sett den. Avicii: True Stories sändes linjärt i SVT2 den 1 april klockan 21 och hade då 243 000 tittare enligt MMS.
– Det är en bra dokumentär som visar hans karriär från början tills dess att han slutar turnera. Den visar hur tufft tempo han har kört, men också hur otroligt uppskattad han var. Det bästa är att man får en inblick i hur duktig han var som producent och kompositör. Avicii var inte "bara en DJ" utan en duktig musiker som många uppskattade, säger Mikael Österby.

Fotnot: SVT:s siffror avser endast startade strömmar, medan MMS mätning av webb-tv ger en mer komplett bild av tittandet.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SVTAviciiSVT Play

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.