Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Så mycket kostade TV4:s nya studio

Publicerad: 12 maj 2015, 09:03

Prislappen på TV4 Nyheternas nya studio uppges ligga på 30 miljoner kronor.

TV4 Nyheternas nya studio har hyllats i branschen. Men studion, som är framtagen av den världsledande studiodesignern Simon Jago, har inte varit gratis. Enligt uppgifter till Resumé har projektet kostat TV4-Gruppen omkring 30 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

TV4 NyheternaViveka HanssonTV4

Vägen fram till en ny studio för TV4 Nyheterna inleddes under våren 2014 och själva studiobygget påbörjades i januari i år. Till projektet anlitade man studiodesignern Simon Jago, som tidigare gjort nyhetsstudios för bland annat för BBC, Sky News, ITV och Al Jazeera. Den 20 april invigdes den 500 kvadratmeter stora nya Studio 1 i TV4-huset. Med den senaste tekniken är den bättre anpassad till digitala plattformar och efter första sändningen hyllades den nya studion av flera medieprofiler.  

Men den nya studion har också varit en påkostad investering. Enligt uppgifter till Resumé betalade TV4-Gruppen omkring 30 miljoner för studiobygget. Investeringen kommer efter en tid där många medarbetare har tvingats lämna organisationen på senare år genom nedsläckningen av de lokala tv-stationerna och TV4 News.

Enligt Resumés uppgifter är det designteamet Jago Designs arvode som drivit upp kostnaden. TV4-Gruppens programdirektör för nyheter och samhälle Viveka Hansson är försiktig att uttala sig om prislappen.

– Jag kommenterar inte exakt hur många miljoner vi lägger på olika projekt, men det här är kostnadseffektivt. Det handlar om en nyhetsstudio med livestudiodel, en studio för Nyhetsmorgon och en separat eventstudio för andra produktioner som Jenny Strömstedt och Efter tio. Vi har också nyare och flexiblare grafikpaket.

Varför investerade ni så pass stora summor i en ny studio?
– Bra journalistik är ofta dyrt. Det gäller både innehåll och teknik. Det här projektet är det största studioprojekt vi genomfört för nyheterna sedan TV4 startade, och vi har byggt för framtiden på alla plattformar.  

Är kostnaden rimlig om man ser till de nedbemanningar ni har gjort de senaste åren?
– För att vi ska säkra jobb framöver måste vi behålla vår starka position, hur tittarna än väljer att ta del av våra nyheter och samhällsjournalistik. Gör vi inte det riskerar vi att hamna i den kräftgång vi sett exempel på i branschpressens rubriker om tidningarna under flera år nu. Så vi gör flera saker samtidigt nu, investerar i ny teknik, nytt programinnehåll, profilrekryteringar, ökat integrering av digitalt och linjärt arbete på alla nivåer.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.