Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Så ska SVT använda vinsten

Publicerad: 24 november 2009, 10:50

SVT gör en vinst på 250 miljoner kronor i år – och får en extrapeng på 35 miljoner kronor från kulturdepartementet. Programbudgeten 2010 blir den största i public service-bolagets historia. Nu berättar Eva Hamilton vad SVT ska göra för pengarna.


Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Eva Hamilton. Foto: Emma Wallte.

Resumé berättade i förra veckan om SVT:s vinst på en kvarts miljard kronor. Normalt brukar det fattas cirka 200 miljoner men nu blir det alltså ett rekält överskott.

– Vi har under detta år lyckats dra ned på kostnaderna med 250 miljoner kronor. Och nu hittar ni alltså en stor del av denna summa som ”pluspengar” i programbudgeten nästa år, skriver Eva Hamilton i en krönika i SVT:s personaltidning ”Vi på tv”.

Hamilton berättar att det blir en ökning av dramabudgeten 2010, efter några års neddragningar. Det blir även förstärkt utrikesbevakning. Kunskapskanalen får utökad sändningstid, från 9.00 till 01.00 – alltså hela dagen. Tidigare har kanalen sänt från 20.00.

En pott ska göra att rörligheten ökar – medarbetarna på de lokala nyhetsredaktionerna ska få lättare att byta till andra programprojekt och orter, skriver Hamilton.

En miljon kommer även att läggas till nyhetsmedarbetare som vill göra dokumentärer.

SVTi får en slant för att utveckla svt. Publiceringsverktyget Polopoly ska bytas ut.

De 35 miljoner kronorna från kulturdepartementet ska användas till en ökad kultursatsning, skriver Hamilton.

SVT får i år runt 4 miljarder kronor av licensmedel.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.