Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Saltön-författare förlorar tvist mot SVT

Publicerad: 10 januari 2008, 11:24

Viveca Lärn, författare till böckerna som ligger till grund för tv-serien ”Saltön”, förlorar en varumärkestvist mot SVT. Hon invände mot SVT:s registrering av varumärket men Patent- och Registreringsverket ger SVT rätt.


Viveca Lärn. Foto: Leif Gustafsson.

Tv-serien ”Saltön” bygger på en romansvit av författaren Viveca Lärn. Hon sålde tv-rättigheterna till SVT som sände tv-serien under 2005 och 2007. I samband med detta registrerade SVT varumärket ”Saltön” vilket fick Lärn att rasa.

Hennes böcker heter ”Midsommarvals”, ”Hummerfesten”, ”En fröjdefull jul” och ”Sol och vår”. I Lärns invändning till PRV påpekar hon att en karta över Saltön finns med i böckerna och att böckerna i flera sammanhang omnämns som ”Saltön-paketet” och ”Saltö-böckerna”. Varumärket var alltså inarbetat redan innan SVT registrerade det, menar Lärn som dessutom anför sin artistiska upphovsrätt till namnet.

Men PRV ogillar invändningen. Man menar att kännedomen om böckerna inte är tillräckligt stor – praxis säger att namnet ska vara känt i minst 30 procent av omsättningskretsen. Vad gäller upphovsrätten är namnet ”Saltön” inte tillräckligt originellt, därför avslår man Lärns invändning.

Parallellt med Lärn har fyra personer bosatta på Skaftö, som var inspelningsplats för ”Saltön”, haft invändningar. I spåret av tv-serien har de satsat på att utveckla turismen på ön och har producerat trycksaker som handlar om ”Saltön”. Även dessa får avslag på invändningen.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.