Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SBS TV:s rekordår

Publicerad: 10 juli 2013, 07:47

Jonas Sjögren, vd på SBS TV, har all anledning att känna sig nöjd.

Foto: Resumé.

SBS TV slog omsättningsrekord 2012 med en intäkt på drygt 1,3 miljarder kronor. Samtidigt steg rörelsemarginalen till 27 procent.


Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryKanal 9Kanal 5

I december köpte Discovery upp SBS verksamheter i Norden, med SBS TV som kronjuvel. Enligt Resumés källor landade det totala priset på 1,3 miljarder euro.

Den färska årsredovisningen för SBS TV visar nu att amerikanerna slog till på ett bolag med det bästa året någonsin bakom sig.

Under 2012 omsatte bolaget, som omfattar Kanal 5 och Kanal 9, hela 1 312 (1 212) miljoner kronor. Det är den hösta intäkten någonsin för kanalhuset.
– Vi sätter omsättningsrekord och visar tydlig tillväxt. Vi är såklart mycket nöjda. 2012 var ett år när Kanal 5 var enda kommersiella big 5–kanal som ökade sin andel i målgruppen 15-44 år, och SBS  var det enda kommersiella tv-huset som ökade sin andel i samma målgrupp, säger Dan Panas, presschef på SBS Discovery Television.

Även på resultatraden ökar SBS TV markant. Resultatet efter finansiella poster stiger till 353 (278) miljoner kronor. Det betyder en rörelsemarginal på 27 (23) procent vilket gör SBS TV till det mest lönsamma av de svenska tv-bolagen.  
– Man kan konstatera att SBS gick starka in i äktenskapet med Discovery, säger Dan Panas.  

I förvaltningsberättelsen skriver SBS TV att rörelseresultatet har påverkats positivt av valutakursförändringar som har minskat administrationskostnaderna. Resultatförändringen jämfört med föregående år på grund av detta är plus 44 miljoner kronor.

Samgåendet med Discovery skedde i april i år, och i maj köpte SBS Discovery TV11 av TV4-gruppen.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryKanal 9Kanal 5

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.