Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Scherman: Nobelstiftelsen ljuger

Publicerad: 29 april 2008, 14:48

Nobelstiftelsen har hävdat att TV4:s avtal med kinesisk tv öppnade för möjligheten att censurera Nobelsändningarna. Därför bröt man avtalet med TV4.
– Detta påstående är inte sant, skriver vd Jan Scherman i ett internt mejl till TV4:s personal.


Läs mer:

- Nobel tillbakavisar beskyllningarna från TV4

Jan Scherman fortsätter:

”Avtalen innehåller tydliga förbud mot att i vilken form det än må vara redigera i t.ex själva prisutdelningen. Eftersom de kinesiska tv-bolagen inte följt avtalen, utan redigerat bort flera avsnitt, så är det också enligt TV4:s uppfattning ett avtalsbrott.
Vad Nobel försåtligt påstår ger det uppenbara intrycket att vi är medskyldiga till censuren. Att TV4 genom avtalsskrivningar med de kinesiska tv-bolagen möjliggjort censur. Det är inte sant. Det är på rak svenska en mycket allvarlig och falsk anklagelse som vi från första stund kraftigt tillbakavisat.
Vi har heller inte brutit något avtal med Nobel. Avtalen med kineserna följer de riktlinjer som dragits upp mellan Nobel Media och TV4-Gruppen. Nobel Media har hela tiden varit informerade om hur avtalen utvecklats, med något enskilt undantag som jag bestämt hävdar inte förändrat förbudet att redigera i det materialet.
Jag hade faktiskt förväntat mig att Nobelstiftelsen med sitt bolag Nobel Media som står som symbol för den yppersta vetenskapen och forskningen inte skulle slarva så flagrant med sanningen. Det är möjligt att Nobelinstitutionen kortsiktigt tror sig vinna poäng mot bakgrund av den pågående debatten om Kina och regimens övergrepp mot de demokratiska fri- och rättigheterna. Det kanske var så man tänkte. Men om det nu varit avsikten så hoppas jag verkligen att pr-tricket genomskådas av alla och envar.
Nu kan man ju tyvärr inte heller med säkerhet få klarhet i skälen till Nobels beslut eftersom vi här har att göra med en stiftelse och ett aktiebolag som alltid hemlighåller sina styrelsediskussioner och som generellt sätt är mycket tystlåten om sina förehavanden.”


Resume har sökt Camilla Hyltén-Cavallius, VD Nobel Media. för en kommentar.

Bernt Hermele

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.