Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Scherman: SVT är inte längre oberoende

Publicerad: 28 maj 2008, 12:55

TV4:s vd Jan Scherman anser att dagens rapport från Riksrevisionen slår fast att SVT från med nu måste betraktas som ett kommersiellt beroende bolag, som dessutom får statsbidrag: – Från och med nu kan SVT inte längre hävda att man är ett oberoende företag, endast finansierat med licenser.


Jan Scherman. Foto: Peter Jönsson.

TV4:s Jan Scherman klassar rapporten från Riksrevisionen som ”mycket intressant”.

– Mig veterligt är det första gången som en utredning slår fast att Sveriges Television inte kan leva utan kommersiella intäkter, säger han till Resume.se.

Han anser att slutsatsen är en paradox till budskapet i SVT:s marknadsföring.

– Hela public serviceidén har ju lanserats som om man står fri från kommersiella intäkter.

Jan Scherman högläser följande formulering ur utredningen:

“Om SVT skulle begränsa sitt utbud till program där inga sponsorer till produktionerna förekommer så skulle SVT:s programutbud bli magert.”

Han sammanfattar sin tolkning av stycket:

– I så fall har vi i Sverige inte längre ett public service-företag som står fritt från kommersiella intäkter. Och det anser jag är ett av de viktigaste skälen till att vi ska ha ett public serviceföretag. Nu är alltså SVT både budget- och programmässigt beroende av kommersiella externa finansiärer. Detta är helt nytt för mig.

Vad betyder det för dig som vd för TV4?
– Det påverkar inte mig särskilt mycket. De SVT-pengar som jag har haft synpunkter på är i första hand de 50 miljoner som SVT får i synlig sponsring, till en nivå som innebär prisdumpning.

Tror du att dagens rapport får några praktiska konsekvenser?
– Det hoppas jag verkligen med tanke den stundande public service-utredningen, som innebär att man ska tänka i nya banor. Eva Hamilton har ju sagt att det här handlar om så lite pengar att det inte spelar någon roll. Men nu säger Riksrevisionen att vi får ett fattigt SVT om de inte får använda de här pengarna. Det är en helt ny förutsättning.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.