Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Schibsted räknar på Kanal 5

Publicerad: 26 september 2008, 08:23

Kanal 5:s ägare Prosieben vinstvarnade igår och aktien föll ytterligare sex procent. Nu talar det mesta för att koncernen styckas den närmaste tiden. Guldkalven i den sargade koncernen är svenska Kanal 5.


Gunnar Strömblad, vill inte kommentera uppgifterna. Foto: Schibsted

Prosieben, som äger Kanal 5 och SBS Radio i Sverige, har stora problem. Ägarna KKR och Permira har lagt ner 47 miljarder på att bygga en europeisk mediejätte. Men samtidigt som sammanslagningen mellan den tyska mediejätten och SBS blev klar började den tyska reklammarknaden rasa.

Det senaste året har Prosiebens aktiekurs rasat med 80 procent. Mitt under finanskrisen kommer nu ytterligare en kalldusch. Prosiebens vinstvarnade igår. Enligt bolaget blir vinsten mellan 670 och 700 miljoner euro. Det vill säga på samma nivå som innan sammanslagningen med SBS. Prosieben meddelade också att man inte kommer nå omsättningsmålet 3,3 miljarder euro. Aktien backade ytterligare sex procent på beskedet.

Enligt uppgifter till Resume.se kommer nu koncernen att styckas. Tidigare i år såldes C More, som äger Canal Plus, till TV4. Nu står även Kanal 5 på säljlistan. Schibsted, som för några år sedan försökte ta kontrollen över TV4, har nu enligt Resume.ses källor börjat räkna på ett köp av den svenska tv-kanalen.
– Vi kommenterar inte vad vi tittar på, säger Schibsteds Sverigechef Gunnar Strömblad.

En annan tänkbar köpare är finska Sanoma. Bonnier sneglar snarare på SBS tv-kanaler i Danmark och Norge.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.