Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SD stängs ute från SR:s och TV4:s valdebatter

Publicerad: 11 maj 2010, 15:23

Sverigedemokraterna stängs ute från tv-debatter och radioutfrågningar inför valet. SR och TV4 säger blankt nej, men SVT dröjer med sitt beslut: – Grundläget är att vi enbart bjuder in riksdagspartierna, men jag vill först se SCB:s stora partiundersökning i maj, säger programdirektör Jan Axelsson.


Ämnen i artikeln:

Jimmie ÅkessonSverigedemokraternaTV4Sveriges Radio

truefalse

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson får inte vara med i de stora valdebatterna. Men i P4:s lokala valdebatter får SD vara med, då de är representerade i många kommuner. (Foto: Scanpix)

I det viktiga slutet av valrörelsen har partierna sex tillfällen att  argumentera inför hela svenska folket: partiledarutfrågningar och  slutdebatter i SR, SVT och TV4. Det är självklart att riksdagspartierna  ska vara med, oavsett om de har halkat ner under fyraprocentsstrecket i  opinionsmätningarna.

Men det räcker inte att ha opinionssiffror över fyra procent och en  rimlig chans att ta plats i riksdagen. År 1988 fick Miljöpartiet inte  vara med i SVT:s slutdebatt och de demonstrerade utanför Cirkus med en  likkista märkt ”yttrandefrihetens död”. De kom in i riksdagen ändå. År  1991 fick Ny demokrati vara med och kom också in.

I år har SD enligt flera undersökningar möjlighet att ta sig till  riksdagen. Men som det ser ut i dag stängs partiet ute från de stora  mediernas debatter och utfrågningar:
– Nej, de får varken vara med i partiledarutfrågningen eller  slutdebatten, säger TV4:s samhällschef Fredrik Lundberg.

I fjol vägrade TV4 att sälja tv-reklam till Sverigedemokraterna  inför EU-valet. Efter en debatt om kommersiell yttrandefrihet, censur  och en grundlig utredning av TV4 fick de i år köpa reklam. Enligt egen  utsago har SD bokat tv-tid för drygt tre miljoner kronor och överväger  att köpa ännu mer reklamtid.

Vill TV4 bara ha deras pengar, men inte deras åsikter?
– Reklamfrågan är inte mitt bord, säger Fredrik Lundberg. De skulle  kunna få vara med om opinionsläget svänger väldigt, väldigt kraftigt.  Men det är högst osannolikt.
Sveriges Radio har en mer principiell utgångspunkt för att säga nej till  partiet:
– Vi bjuder in till partiledarutfrågningar utifrån att intervjuerna ska  vara ansvars­utkrävande för den gångna mandatperioden, säger Ekots  programchef Helena Olsson. Nya partier kan sitta och bara lova.  Småpartierna ska grans­kas utifrån deras betydelse och inflytande i  andra sammanhang.

I konsekvensens namn får därför Sverigedemokraterna vara med i P4:s  lokala valprogram:
– SD får vara med i lokala utfrågningar i de kommuner där de har haft  mandat sedan 2006. De sitter ju i hälften av landets kommuner.
– Till slutdebatten i P1 har vi enbart bjudit in riksdagspartierna. Vi  följer det politiska läget och kan omvärdera beslutet. Opinionssiffrorna  är en av flera parametrar när vi gör vår bedömning. Men det finns inget  som nu pekar på att vi ändrar oss.

Beslutet är lite som att välja mellan pest och kolera, tycker Helena  Olsson:
– Hur vi än gör får vi kritik för att ha påverkat utgången av valet. Men  vi gör konsekvensneutrala journalistiska bedömningar.

Viktigast för partierna är SVT:s slutdebatt, som brukar få tittarsiffror  i Eurovisionklass. Den blir allt viktigare i takt med att väljarna  bestämmer sig allt senare. Programdirektör Jan Axelsson avvaktar  också:
– Inga partier är uteslutna per definition och vi grans­kar fortlöpande  alla partierna. Vår grundläge är att riksdagspartierna bjuds in till  partiledar­utfrågningar och slutdebatt.

Men han lämnar en liten glänta i dörren:
– Vi ska titta närmare på läget i slutet av maj för att få en samlad  bild. Vi vill se hur den politiska debatten utvecklas och jag vill gärna  se SCB:s siffror som kommer den 10 juni.
– Om vi ska göra undantag från grundregeln ska Sverige­demokraterna ha  ett starkt opinionsläge, spela en stark roll i politiken och vara  relevanta i debatten.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.