Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
TV
Publicerad: 11 maj 2010, 15:23
Sverigedemokraterna stängs ute från tv-debatter och radioutfrågningar inför valet. SR och TV4 säger blankt nej, men SVT dröjer med sitt beslut: – Grundläget är att vi enbart bjuder in riksdagspartierna, men jag vill först se SCB:s stora partiundersökning i maj, säger programdirektör Jan Axelsson.
truefalse
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson får inte vara med i de stora valdebatterna. Men i P4:s lokala valdebatter får SD vara med, då de är representerade i många kommuner. (Foto: Scanpix)
I det viktiga slutet av valrörelsen har partierna sex tillfällen att argumentera inför hela svenska folket: partiledarutfrågningar och slutdebatter i SR, SVT och TV4. Det är självklart att riksdagspartierna ska vara med, oavsett om de har halkat ner under fyraprocentsstrecket i opinionsmätningarna.
Men det räcker inte att ha opinionssiffror över fyra procent och en rimlig chans att ta plats i riksdagen. År 1988 fick Miljöpartiet inte vara med i SVT:s slutdebatt och de demonstrerade utanför Cirkus med en likkista märkt ”yttrandefrihetens död”. De kom in i riksdagen ändå. År 1991 fick Ny demokrati vara med och kom också in.
I år har SD enligt flera undersökningar möjlighet att ta sig till riksdagen. Men som det ser ut i dag stängs partiet ute från de stora mediernas debatter och utfrågningar:
– Nej, de får varken vara med i partiledarutfrågningen eller slutdebatten, säger TV4:s samhällschef Fredrik Lundberg.
I fjol vägrade TV4 att sälja tv-reklam till Sverigedemokraterna inför EU-valet. Efter en debatt om kommersiell yttrandefrihet, censur och en grundlig utredning av TV4 fick de i år köpa reklam. Enligt egen utsago har SD bokat tv-tid för drygt tre miljoner kronor och överväger att köpa ännu mer reklamtid.
Vill TV4 bara ha deras pengar, men inte deras åsikter?
– Reklamfrågan är inte mitt bord, säger Fredrik Lundberg. De skulle kunna få vara med om opinionsläget svänger väldigt, väldigt kraftigt. Men det är högst osannolikt.
Sveriges Radio har en mer principiell utgångspunkt för att säga nej till partiet:
– Vi bjuder in till partiledarutfrågningar utifrån att intervjuerna ska vara ansvarsutkrävande för den gångna mandatperioden, säger Ekots programchef Helena Olsson. Nya partier kan sitta och bara lova. Småpartierna ska granskas utifrån deras betydelse och inflytande i andra sammanhang.
I konsekvensens namn får därför Sverigedemokraterna vara med i P4:s lokala valprogram:
– SD får vara med i lokala utfrågningar i de kommuner där de har haft mandat sedan 2006. De sitter ju i hälften av landets kommuner.
– Till slutdebatten i P1 har vi enbart bjudit in riksdagspartierna. Vi följer det politiska läget och kan omvärdera beslutet. Opinionssiffrorna är en av flera parametrar när vi gör vår bedömning. Men det finns inget som nu pekar på att vi ändrar oss.
Beslutet är lite som att välja mellan pest och kolera, tycker Helena Olsson:
– Hur vi än gör får vi kritik för att ha påverkat utgången av valet. Men vi gör konsekvensneutrala journalistiska bedömningar.
Viktigast för partierna är SVT:s slutdebatt, som brukar få tittarsiffror i Eurovisionklass. Den blir allt viktigare i takt med att väljarna bestämmer sig allt senare. Programdirektör Jan Axelsson avvaktar också:
– Inga partier är uteslutna per definition och vi granskar fortlöpande alla partierna. Vår grundläge är att riksdagspartierna bjuds in till partiledarutfrågningar och slutdebatt.
Men han lämnar en liten glänta i dörren:
– Vi ska titta närmare på läget i slutet av maj för att få en samlad bild. Vi vill se hur den politiska debatten utvecklas och jag vill gärna se SCB:s siffror som kommer den 10 juni.
– Om vi ska göra undantag från grundregeln ska Sverigedemokraterna ha ett starkt opinionsläge, spela en stark roll i politiken och vara relevanta i debatten.