Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Sefastsson misstänks för grovt mutbrott

Publicerad: 17 mars 2008, 15:52

Utredningen av den förra TV4-reportern Trond Sefastsson är nu klar. Ännu har det inte formellt fattats några beslut om åtal.


Trond Sefastsson misstänks för grovt mutbrott.Foto: Olle Sporrong/SCANPIX

– I fredags beslutade jag att avskriva vissa misstankar, bland annat om olaga hot. Samtidigt delgavs han en ny misstanke om bokföringsbrott, eftersom han under 2007 inte har upprättat en löpande bokföring, säger kammaråklagaren Malin Palmgren till DN.se.

Om Trond Sefastsson skulle dömas för någon av åtalspunkterna kommer han att dömas till fängelse. Straffskalan för bokföringsbrott är fängelse mellan två veckor och två år. Grovt mutbrott anses värre och då kommer straffet att bli mellan sex månader och sex år.

Trond Sefastsson delgavs misstanke om brott i fredags då utredningen slutfördes. Han misstänks för två fall av grovt mutbrott och bokföringsbrott.

Läs mer:

- Sefastsson ska granska medier

- Trond får sparken från TV4

Däremot är misstankarna om bedrägeri och olaga hot avskrivna. Även vissa mutbrott har blivit avskrivna. Vad de handlar om vill inte åklagaren avslöja.

Men ett av de grova mutbrotten handlar sannolikt om de 406 000 krono Trond Sefastsson mottog från en man, vars far var dömd för narkotikabrott. Sefastsson har hävdat att han tog emot pengarna som jurist, medan mannen säger att fallet skulle granskas i TV4:s Kalla Fakta.

Trond Sefastsson ska nu svara på misstankarna. Tidigast om en månad kan det bli åtal:
– I det här läget bedömer jag att det finns tillräckliga skäl för åtal, säger Palmgren till TT.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.