Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Seriemaraton kan ge dig depression

Publicerad: 30 januari 2015, 10:46

Bilden är ett montage

Att titta på flera avsnitt i rad av favoritserien är en trend och ses som harmlös förströelse. Nu pekar en ny amerikansk studie på att det finns en koppling mellan sträckkollandet och depressioner.


Det är amerikanska CBS som har tagit del av forskningsstudien som bygger på en analys av tv-vanorna hos 316 personer i åldrarna 18 till 29. Försökspersonerna fick även svara på frågor om hur ofta de känner sig deprimerade och ensamma.

Forskarna upptäckte att personer som tittade mer på tv oftare var deprimerade och kände sig mer ensamma. Många av de som konsumerade mycket tv hade dessutom problem med självkontrollen och inte kunde hejda sig ifrån att titta vidare även om de hade viktigare saker att göra.

Forskarna definerar sträckkollande av tv-serier som att se mellan två och sex avsnitt av samma serie i följd. De såg ett samband mellan seriemaraton-tittande andra beroenden som alkohol eller droger. Beroendet är drivet av samma impulser och aktiverar hjärnans belöningssystem på ett liknande sätt. De anser också att beteendet inte bara gör oss mindre produktiva utan även kan vara skadligt för hälsan eftersom de gör oss fysiskt inaktiva.

Men det finns också positiva sidor av att sträckkolla på tv-serier. Forskarna hävdar att serierna kan ses som ett sätt att knyta an till andra.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.