Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SF Studios om skandal-anklagelserna: ”Det här är väldigt allvarligt”

Publicerad: 8 juni 2016, 13:23

SF Studios ledning uppger ha levt lyxliv i Cannes.

Foto: Wikimedia Commons.

Grabbighet, sexism och excesser i ledningen. Det blåser just nu snålt kring SF Studios och vd:n Jonas Fors. Men trots skandalerna håller han sig borta från medierna. Samtidigt kan Resumé avslöja att ordföranden Mikael Lövgren deläger lyxyachten "Naughty by Nature" i Cannes där bolaget huserat.


Ämnen i artikeln:

Bonnier Growth MediaSF StudiosCannes

Igår avslöjade SVT Kulturnyheterna svidande kritik mot produktionsbolaget SF Studios. Ledningen med vd Jonas Fors i spetsen har enligt uppgifterna levt "svinig grabbkultur" på filmfestivalen i Cannes, med lyxyacht som kostar en halv miljon kronor i veckan och besök på VIP-klubbar med lättklädda kvinnor och champange. Regissören Hannes Holm menar också att bolaget "prioriterar affärer framför kreativitet" samt att de lyfte 30 procent av filmen En man som heter Oves budget innan inspelningen började.

SVT har i flera veckor sökt både vd Jonas Fors och andra ansvariga på SF Studios för att få svar på frågor kring de allvarliga anklagelserna, men ingen har velat låta sig intervjuas. När Expressen sedan följde upp storyn har de sökt en lång rad ledare för bolaget – och locket-på-mentaliteten har sällan varit mer påtaglig.

Resumé får tag i SF Studios public affairs-chef Stefan Klockby på onsdagseftermiddagen. Han understryker att man ser mycket allvarligt på kritiken.
– Det är svårt att kommentera vad före detta medarbetare har sagt, men vi har inte den här bilden av oss själva. 60 procent av personalstyrkan och hälften av ledningsgruppen är kvinnor. Men om vi uppfattas som grabbiga så är det inte bra. Vi ser väldigt allvarligt på det eftersom vi är ett företag som vill attrahera talanger – både killar och tjejer. Vi har inte hunnit sätta oss ned i dag och prata om det här, men vi måste ta tag i det.

SVT har hållit på med sin granskning i flera veckor. Varför har ni inte ställt upp och svarat på frågor?
– Vi har inte haft anledning till det. De har inte kunnat presentera vad de vill fråga om, eller några konkreta uppgifter. Utan det har istället handlat om rykten, och det har vi ingen anledning att kommentera, säger Stefan Klockby.

Han menar att saken kommit i en ny dager nu när SVT publicerat sina uppgifter, samt kritiken som kommit från Hannes Holm.
– Då finns det anledning att bemöta. Vi måste hantera det här och titta på vår egen självbild och den bilden som andra har.

SF Studios vd Jonas Fors pekas särskilt ut i rapporteringen. Under Cannes-veckan ska han exempelvis ha besökt den erotiska nattklubben VIP-Room och lagt stora pengar på att köpa in alkohol. Trots det har han vägrat låta sig intervjuas under flera veckors tid.

Kommer han att göra det nu?
– Det är mycket möjligt. Men han är utomlands i dag. Jag vet inte vad som händer när, säger Stefan Klockby.

Han uppger att han själv inte lyckas få tag i Jonas Fors.
– Han sitter i möten. Det är möjligt att han kan kommentera senare. Det vet inte jag ännu.

SVT:s uppgifter om SF Studios har bland annat fått kulturminister Alice Bah Kuhnke och Svenska Filminstitutets vd Anna Serner att reagera. "Det är osmakliga uppgifter som kommit till allas kännedom", skriver kulturministern i en kommentar till Expressen.
– Vi kommer att ta kontakt med henne och Anna Serner. Det här är inte en bra situation för oss. Det är oerhört viktigt att ha en bra relation med dem. Jag ser fram emot en diskussion med dem så fort som möjligt, säger Stefan Klockby.

SF Studios har hyrt yachten "Naughty by Nature" under filmfestivalen i Cannes, som enligt båtens hemsida hyrts ut för normalt 51.000 euro i veckan, alltså nära en halv miljon kronor. Resumé kan berätta att SF Studios styrelseordförande Mikael Lövgren är delägare i lyxbåten.
– Det är 3-4 personer som äger den och han är en av dem, bekräftar SF Studios public affairs-chef.

Men själva uthyrningen sker av en separat firma.
– Utgångspunkten är att få ett bra pris på våra aktiviteter, och det har vi fått här.

Stefan Klockby vänder sig emot beskrivningen att båthyran är ett slöseri.
– Det är ett kostnadseffektivt sätt att finnas på plats i Cannes. Där har vi alla våra events och möten. Hela teamet från Norden kan ha det som kontor. När vi tittar på budgetar, hur hela gänget kan vara där, tittar vi på det mest kostnadseffektiva sättet.

Hur mycket pengar lade ni på att hyra båten?
– Det finns ingen anledning att kommentera eftersom det är våra pengar.

SF Studios ägs till 90 procent av Bonnier Growth Media och bildades i sin nuvarande form efter uppköpet av Tre Vänner 2013. Resumé har sökt ägarna för kommentarer till uppgifterna kring bolaget.
– När det gäller frågor om SF i Cannes, så hänvisar vi de frågorna till bolaget, de kan bäst svara på hur de hanterar sin närvaro under filmveckan. Som ägare är det självklart att vi lyssnar till den kritik som SF nu har att bemöta, och att vi pratar igenom den med bolagets ledning, genom våra representanter i styrelsen, hälsar de.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.