Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Shoppar i Östeuropa

Publicerad: 9 januari 2012, 14:26

BTI köper Chellos studioverksamnhet i Östeuropa.

Broadcast Text International, BTI, köper Chello Zones studioverksamhet i Östeuropa. Genom förvärvet utökar BTI verksamheten till att omfatta 15 länder. Köpesumman är dock konfidentiell.


Ämnen i artikeln:

SBSMTG

BTI hade en omsättning på 220 miljoner kronor under 2011 och räknar med att förvärvet tillför cirka 60-70 miljoner kronor:

– I Skandinavien har det blivit lägre volymer och lägre priser under senare år. Det beror helt enkelt på att marknaden är ganska mättad där. Men Östeuropa satsar alltmer på internationella kanaler. Genom förvärvet blir vi även starka där samt i Mellaneuropa, säger Björn Lifvergren, vd för Broadcast Text International.

BTI bildades 1995, köptes av SBS 1998, såldes vidare till Prosieben 2006 och hamnade till slut i private equity-bolaget Valedos ägo år 2008.

BTI erbjuder bland annat textning åt BBC:s samtliga kanaler i Norden. BTI har även textning åt Discovery för hela den nordiska marknaden samt Benelux-länderna.

Som en del av affären med Chello Zone får BTI möjlighet att erbjuda såväl undertextning som dubbning på över 20 olika språk till Chello-kunder som Extreme Sports Channel och Zone Reality.

Just den delen av avtalet står cirka 50 miljoner kronor. Björn Lifvergren vill dock inte gå in på hur mycket förvärvet kostar BTI:
– Jag kan bara säga att det är en mycket bra affär, säger han.

Företaget har växt organiskt med 10 procent varje år sedan man lämnade Prosieben och hamnade i Valedos ägo.

En förklaring är att bolaget satsat stenhårt på broadcasting-marknaden:
– Marknaden för köp- och hyr-dvd har nästan försvunnit, säger Björn Lifvergren.

Han pekar bland annat på amerikanska SDI Media. MTG ägde bolaget under en period, men företaget såldes vidare till amerikanska private equity-bolaget Warburg Pincus år 2004.

Bolaget såldes därefter vidare till Elevation Partners – även det ett private equity-bolag. Men i december tog banken över bolaget.

Enligt Björn Lifvergren drabbades den här typen av bolag hårt dels på grund av piratkopieringen av filmer, dels på grund video-on-demand, vod-marknaden:
– SDI Media satsade hårt på dvd-marknaden, men föll mycket under 2007 och 2008. Vår verksamhet är till 95 procent fokuserad på broadcasting-marknaden så den negativa utvecklingen på dvd-marknaden har inte påverkat oss i någon högre utsträckning, säger Björn Lifvergren.

BTI har idag cirka 150 medarbetare i 9 länder. Genom förvärvet av Chello Zones studioverksamhet täcker bolaget 15 länder:
– Ett sådant exempel rör BBC i Rumänien. Här finns stor potential eftersom man än så länge bara har en BBC-kanal där, medan man har sex i Norden, säger Björn Lifvergren.

BTI räknar med att den globala marknaden för undertexter är värd cirka 2,5 miljarder kronor per år. Marknaden för dubbning är värd det dubbla.

Här är Tyskland en väldigt stark marknad.

När det gäller dubbning i Tyskland är väl deras kung-fu-filmer ett klassiskt exempel?
– Jo, och du kommer att fortsätta höra Bruce Willis och andra actionhjältar tala tyska, säger Björn Lifvergren.

Han ser en dubbningstrend även för den skandinaviska marknaden, men det gäller framförallt program för tjejer och killar som inte har hunnit nå tonåren, så kallade pre-teens.

Som den serviceprovider BTI är känner sig bolaget lite som en udda fågel.

Man har också erfarenhet av att ha behandlats som en oprioriterad verksamhet av tidigare ägare. Men sedan Valedo tog över är det alltså annat ljud i skällan som råder:
– Vi verkar på en lukrativ marknad och vi räknar med att det kommer många nya spelare inom vårt område.

Vad gäller vod-marknaden är det dock samma aktörer som tidigare som gäller. Det vill säga alltifrån TV4 Play till SF Anytime, enligt Björn Lifvergren.

Hur kom du in på textningsmarknaden. Det är en ganska nischad gren?
– Jag erbjöd tekniska översättningstjänster år Nordic Channel och sedan dog chefen. Då bad jag att få ta över textningsverksamheten, säger Björn Lifvergren.

Hur kommer det sig egentligen att ni valde att köpa Chello Zones studioverksamhet?
– Deras studioverksamhet liknar det BTI en gång var. Det vill säga en liten del av en större verksamhet som nu har blivit Europas största operatör för textning, säger Björn Lifvergren.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SBSMTG

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.