Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Sjöberg hoppas på Persbrandt i höst

Publicerad: 4 september 2008, 21:38

Förra året floppade experimentet Labyrint. Nu satsar TV4 på säkra Mikael Persbrandt i Oskyldigt Dömd. – Jag hoppas vi når en miljonpublik, säger programdirektören Åsa Sjöberg.


Mikael Persbrandt som juridikprofessor Markus Haglund i Oskyldigt Dömd. Foto: Bengt Wanselius/TV4

Förra årets stora dramasatsning Labyrint blev inte på långa vägar den succé som TV4 hade hoppats på.

Trots relativt goda recensioner svek publiken och 50-miljonersdramat Labyrint tilldelades snart en undanskymd plats i tablån.

Men det har inte hindrat TV4 och programdirektören Åsa Sjöberg att skruva upp dramasatsningarna inför denna säsong.
– Det vår starkaste dramahöst på länge, säger hon till Resume.se.

I höst laddar hon tablån med två kriminaldraman: Oskyldigt dömd och Maria Wern – Främmande fågel, sistnämnda baserad på Anna Janssons bok.
Eva Röse har huvudrollen i serien som utspelas på Gotland.

I rättegångsdramat Oskyldigt dömd spelar Mikael Persbrandt en cynisk juridikprofessor, som tillsammans med en kvartett studenter tar sig an fall där personer fällts i felaktiga domar.

Åsa Sjöberg. Foto: Mats Högberg/TV4

Dagens screeningbesökare bjöds på första avsnittet.  
Upplägget känns som en korsning mellan House och In Justice, en amerikansk tv-serie som bara fick en säsong i USA och som placerades i nattablån i TV4+.

Mikael Persbrandts mästrande repliker har helt klart hämtat inspiration från den sälta som Hugh Laurie brukar strö omkring sig i rollen som Gregory House, även om framförandet i övrigt känns som att jämföra en lättöl med en lagrad whisky.  

Mikael Persbrandt brukar ju också vara ett säkert kort i TV4:s tablå, inte minst i de eviga Beck-filmerna som trots ständiga repriser alltid drar tittare.
– Jag hoppas förstås att Oskyldigt dömd når en miljonpublik, men vi kommer också att vara nöjd med en publik som når 600 000-700 000, säger Åsa Sjöberg.

Hennes förväntningar var också högt ställda på Labyrint förra hösten:
– Men  Labyrint var också mer krävande i den meningen att serien krävde att tittarna följde med i  flera avsnitt. Det var egentligen ett ”HBO-drama.” Oskyldigt dömd är avslutade avsnitt, även om det förstås finns en ramhandling.

Når Oskyldigt dömd en miljonpublik kommer TV4 att parkera den stora dramapubliken framför tv:n på onsdagar och torsdagar. (House).
Det skulle ge TV4 ett övertag inför helgen, när Sjöberg släpper loss de breda familjeprogrammen Idol och Stjärnor på is.

Det övergripande intrycket av dagens presentation var annars att det var en styrkedemonstration, riktad mot konkurrenterna; både inom public service och på kommersiella sidan. Det var TV4-gruppen som presenterades: en koncern som aldrig har varit rikare, mäktigare eller som ägt fler rättigheter att förvalta inom olika discipliner.

– Vi utkämpar på ett tvåfrontskrig, säger Åsa Sjöberg.

Finns inte risken att ni nu blir ”the fat cat?”
– Det är nåt som vi är vaksamma på hela tiden.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.