tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Skattesmällen: 6 miljoner

Publicerad: 23 augusti 2010, 12:26

Boxergrundaren Michael Werner och hans kompanjon Håkan Tranvik har inte fått prövningstillstånd hos regeringsrätten i ett tiotal skattemål. Totala skattenotan blir cirka 6 Mkr, varav 3,8 för deras privata skatteärenden och dryga 2,2 miljoner kronor kring deras bolag Scandinavian Media Advisory.

Ämnen i artikeln:

Michael Werner

KB

Karl-Johan Byttner


Michael Werner. Foto: Andreas Elgstrand.

5 959 925 kronor. Så mycket har Boxer-grundaren, tv-entreprenören och fd MTG-höjdaren Michael Werner och hans kompanjon Håkan Tranvik fått i skattehöjningar och skattetillägg, det vill säga straffskatt.

Totalt rör det sig om tiotalet privata skattemål där man ansökt om men inte fått prövningstillstånd hos regeringsrätten.

För Michael Werners del handlar det framförallt om en upptaxering med 2,7 miljoner kronor taxeringsåret 2004 samt en mindre summa för taxeringsåret 2005. Totalt gav detta en skattehöjning på nära 1,4 miljoner kronor samt ett skattetillägg på drygt 550 000 kronor, det vill säga cirka två miljoner kronor.

För Håkan Tranviks del rör det sig om en upptaxering med 1,8 miljoner kronor taxeringsåret 2004 och nära 600 000 kronor taxeringsåret 2005. Detta innebär att Håkan Tranvik får en höjning på nära 1,3 miljoner kronor samt ett skattetillägg på drygt en halv miljon kronor, det vill säga cirka 1,8 miljoner kronor totalt betalas in till Skatteverket.

Utöver detta har Michael Werner och Håkan Tranvik heller inte fått igenom prövningstillstånd kring ett ärende rörande deras bolag Scandinavian Media Advisory, vars verksamhet går ut på att köpa och sälja företag. Här har man försökt göra avdrag för koncernbidrag med 7 860 000 kronor. Visserligen ger inkomstskattelagen möjlighet till sådana avdrag, men endast om dotterbolaget har varit helägt under köparens hela beskattningsår. I just detta fall rör det hela förvärvet av Mediar AB, vilket köptes i juni 2004.

Skatteverket menar att det är uppenbart att man inte ägt bolaget ett helt räkenskapsår och att detta kommit fram först vid en utredning, vilket innebär att oriktiga uppgifter har lämnats. Precis som kammarrätten går alltså regeringsrätten på Skatteverkets linje även i detta fall.

Totala skattesmällen för just Mediar-ärendet blir 2,2 miljoner kronor. Här ska man ändå komma ihåg att Michael Werner och Håkan Tranvik processat, först fått och sedan befriats från ett skattetillägg på 880 000 kronor:

– Det förstår du nog själv hur det känns. Men allt är prövat, klart och betalt så det är bara att se framåt, säger Michael Werner.

Hur klarar ni er rent ekonomiskt efter alla bakslag?
– Det går alltid att låna på banken, säger Michael Werner.

Skatteverket är inte förvånat över att det inte blev några prövningstillstånd hos regeringsrätten, både vad gäller Michael Werner och Håkan Tranvik som privatpersoner samt deras bolag Scandinavian Media Advisory:

– Det rör sig om bevismål. Och då är det extremt svårt att få prövningstillstånd hos regeringsrätten då man vill ha prejudicerande fall, säger Pontus Thulin, skatteexpert på Skatteverket.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev