Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Slår ifrån sig kritiken mot gårdagens "Alla är fotografer"

Publicerad: 28 november 2013, 15:51

Johan Rheborg

Foto: Resumé

I gårdagens avsnitt av "Alla är fotografer" bad Johan Rheborg sin dotter ta av sig tröjan under fotograferingen. Fotografen Linnéa Pettersson kallade inslaget för unket i en kulturartikel i GT. Nu svarar programledaren på kritiken. – Det har inget med gubbsjuka att göra utan bottnar i händelser som drabbat oss, skriver Johan Rheborg på Twitter.

Ämnen i artikeln:

Johan RheborgSVTHenrik Schyffert

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Programledarkollegan Henrik Schyffert gav Johan Rheborg uppdraget att ta ett ärligt foto på sin dotter i onsdagens avsnitt av programserien "Alla är fotografer" i SVT. När han tar sig an uppgiften ber han sin 20-åriga dotter att ta av sig tröjan med motiveringen:

"Och så skulle jag ju också egentligen vilja att hon inte hade tröjan på sig. Så att man får se hennes tatuering."

Inslaget har debatterats flitigt i sociala medier. En som reagerade var fotografen Linnéa Pettersson. I en kultuartikel i GT riktar hon skarp kritik mot sekvensen och programmet i sin helhet under rubriken "Ett sånt här unket inslag förstör allt".

Artikelförfattaren understryker att hon blev positivt överraskad av de tidigare avsnitten i programserien, men att inslaget där Johan Rheborg fotograferar sin dotter iklädd en vit behå blev en vändpunt:

"När Johan Rheborg får i uppgift av Henrik Schyffert att ta en ärlig bild på sin dotter och han ber henne ta av sig tröjan häpnar jag. Varför gör han det? "Det här blir lite uppställt" har han precis kommenterat situationen innan han ber henne att ta av sig, men när hon är avklädd går det helt plötsligt att fortsätta att fotografera på samma plats och i samma pose. Han gör något som så många gjort före honom - slänger in lite nakenhet som laddning i bilden i brist på viktiga element som närhet, ärlighet och estetik. Jag blir så trött. Och förbannad.", skriver Linnéa Pettersson i GT och kritiserar sedan programserien för att återskapa en manlig stereotyp av fotografyrket.

En annan som reagerade över inslaget var TVDags chefredaktör Kjell Häglund:

"Plåtar man sedan sin egen dotter halvnaken måste komplicerande känslor och frågor uppstå. I synnerhet som Rheborgs argument var att man skulle se en liten tatuering, som i slutändan knappt syns alls på den avklädda helfigursbilden.", skriver Kjell Häglund i en krönika på TVDags.

Resumé har sökt Johan Rheborg som i ett mejl till tidningen hänvisar till sitt Twitter-konto. Här skriver programledaren följande:

"Har förstått att min bild igår väckt känslor och dessutom upprört en del.

Jag respekterar detta såklart men tycker det är beklagligt att dessa personer tycks tro att min dotter saknar egen vilja. Det gör hon inte. Hon har stark vilja och integritet

Det finns en anledning till att bilden ser ut som den gör. Det har inget med gubbsjuka att göra utan bottnar i händelser som drabbat oss..

Beklagligt att vissa människor inte förstår att livet är mer komplext än deras egna mycket förenklade agenda."

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev