Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Sluta behandla hockeylirare som kungligheter”

Publicerad: 18 februari 2014, 09:56

Viasat böjde sig för Tre Kronor.

Robert Laul – Sportbladets OS-reporter på hemmaplan i tv-soffan – sågar Viasats hantering av Tre Kronors ”bojkott” och menar att tv-bolaget vikt ner sig för hockeylandslaget. Laul dundrar att journalisterna bör sluta behandla hockeystjärnorna som kungligheter.


Ämnen i artikeln:

Robert LaulErik WestbergViasatTre Kronor

”Behandlar vi hockey­spelare som kungligheter, kommer de förr eller senare att klaga på ärtor i sängen”, skriver Robert Laul i en krönika i Sportbladet i dag.

Han menar att Viasat vikt ned sig för Tre Kronor.

Viasat bad Tre Kronor om ursäkt efter att hockeylandsalget upprörts över att tv-bolaget sänt Patrik Berglunds sågning av Northug. Berglund var inte med på att hans uttalande om att Northug var en ”jävla sopa” bandades och Tre Kronor hotade med bojkott av besök i Viasat-studion resten av OS.

Robert Laul
tycker att Viasat betett sig ängsligt och underdånigt. ”Att en hockeystjärna i ena  sekunden säger att norrmannen är en bra idrottare för att i nästa  beskriva honom som en sopa är journalistiskt relevant att redovisa”, skriver Laul.

– Oväntat och förvånande att Viasat tog bort klippet. De gör en journalistisk bedömning att klippet är relevant att sända, sedan tar de bort det när Tre Kronor gnäller. Mycket oväntat och förvånande, säger Robert Laul till Resumé.

Han menar att båda parter har agerat märkligt.

– Att Tre Kronor drar storyn två varv till genom att protestera och hota med bojkott, är ju rakt kontraproduktivt för deras syften.  Nu blev Patrik Berglunds citat (”Northug är en sopa”, reds anm) extremt exponerat jämfört med om de hade struntat i hela grejen. Sedan att hela laget ställer sig bakom, det blir lite primadonna över det hela.

– Jag tycker också att det varit uppenbart tidigare under OS med vilken beundrande inställning experter och programledare i tv tar sig an NHL-stjärnorna. Det är som att de alla ingår i "King Henriks" hov, säger Laul till Resumé.

Viasats sportchef Erik Westberg förklarade sig så här i ett pressmeddelande:

–  Det blev ett missförstånd mellan Viasat Sport och Berglund om vad som  faktiskt ingick i själva intervjusituationen och inte. Vi har framfört  en ursäkt till Patrik Berglund och Tre Kronor för att det var en  otydlighet. Rörande det redaktionella samarbetet med Tre Kronor så  fortgår det som vanligt.

Tre Kronor-chefen Tommy Boustedt:

– Det jag kan säga är att Viasat har bett Berglund om ursäkt för det som  hände häromdagen. Därmed accepterar vi den ursäkten, säger Boustedt till Sportbladet.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.