Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Snedvriden konkurrens” orsak till att fler vill ta del av tv-avgiften

Publicerad: 27 januari 2015, 10:35

TV4 bör få ta del av licenspengar, enligt Tevefolket.

Foto: Andreas Elgstrand.

Även kommersiella bolag borde få del av licenspengar. Det anser branschorganisationen Tevefolket, som menar att tv-avgiften snedvrider konkurrensen och att en diskussion om vilka bolag som har rätt att ta del av avgiften därför behövs.


Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryMTGTV4

I ett yttrande till Myndigheten för radio och tv skriver organisationen Tevefolket, som TV4-gruppen, MTG TV och SBS TV tillhör, att även kommersiella kanaler bör få ta del av pengarna som kommer in genom tv-avgiften.

Tevefolket beskriver en mediemarknad under förändring som lett till nya konsumtionsmönster hos publiken. Branschorganisationen anser att Public service-bolagens gratis programtjänster, som SVT Play, har negativa konkurrens- och marknadseffekter. Därför föreslår Tevefolket bland annat en omprövning av omfattningen av Public service-bolagens gratistjänster på webben.

Tevefolken skriver vidare att de anser att obalansen mellan Public Service-bolagen och de kommersiella bolagen är "en allvarlig inskränkning i konkurrensvillkoren och en högst påtaglig marknadsimperfektion" och att frågan om konkurrensutsatta mediers ställning bör lyftas. I yttrandet föreslår de hur det skulle kunna gå till:

"Konkret skulle det kunna ske genom att en initialt mindre del av rundradiofondens medel gjordes tillgängliga även för andra TV bolag än SVT att söka medel för och på så sett även i den kommersiella sektorn möjliggöra viss smalare programproduktion."

Linnéa Kihlström

Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryMTGTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.