Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Som att spela rysk roulette”

Publicerad: 23 september 2010, 13:17

I Femmans ”Kungarna av Tylösand” flödar spriten. Allt för mycket, anser hjärnforskare, som i kväll går ut i SVT:s "Debatt" för att kräva att den här sortens program stoppas. – Det är som att spela rysk roulette med unga människors liv, säger Mats Persson pressansvarig på Hjärnfonden.


Ämnen i artikeln:

Kungarna av TylösandHjärnfonden

De festade en sommar. I Kanal 5:s dokusåpa ”Kungarna av Tylösand” har åtta ungdomar förts samman för en vild och lössläppt festsommar.
Efter att ha sett programmet har Hjärnfonden reagerat. Hos Hjärnfonden samlas Sveriges tyngsta forskare kring hjärnan och dess sjukdomar.

– Vi jobbar med både forskning och information om hjärnan och hjärnans sjukdomar. Beroende är en hjärnsjukdom. Alla känner inte till det, säger Mats Persson.

Enligt Hjärnfonden går programmet emot aktuell forskning om alkoholberoende och hur det uppstår. Kanal 5 utsätter deltagarna för risker.

– Grejen med beroende är att man aldrig vet vem det är som fastnar. Det är som att spela rysk roulette med unga människors liv. Det känns inte som att produktionsbolaget och kanalledningen vet om detta. Därför har vi reagerat, säger Mats Persson.

I "Debatt" som sänds på SVT 1 klockan 22.00 i kväll kommer en beroendeforskare i Hjärnfondens nätverk att gå ut och kräva ett stopp för ”Kungarna av Tylösand” och liknande program.

– Vi vill inte se en sådan här typ av TV-produktioner. Man sänder ut signaler till unga tittare att det inte finns några risker med att dricka alkohol. Det tycks inte finnas några gränser. Att sända sådan här alkoholpropaganda är olyckligt, säger Mats Persson.

Från Kanal 5:s sida uttrycker man sympati för kritiken men håller inte med om att unga tittare drabbas av programmet.

– Jag har full förståelese och respekt för att Hjärnfonden ur deras perspektiv inte uppskattar programmet. Men den genomsnittlige tittaren är 34 år gammal och de medverkande i programmet är i kring 25 år, säger Dan Panas presschef på Kanal 5.

De åtta som varit med i programmet har inte tagit skada - enligt dem själva.

– De har berättat för oss de mår bra och att deras medverkan var en härlig tid, säger Dan Panas.

Enligt honom är alkohol i TV inte den viktigaste faktorn som påverkar ungas drickande:

– De rapporter jag har sett pekar snarare på att föräldrars och nära vänners alkoholvanor i högre grad påverkar konsumtionen än vad som händer i tv-rutan.

Femmans programchef Lars Beckung kommer bemöta kritiken mer utförligt i kvällens ”Debatt”.

Ove Gustafsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.