Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Stäms på 3 miljoner

Publicerad: 14 september 2010, 12:56

Journalisterna agerade grymt och omänskligt. Det anser socionomen som stämmer Strix Television, "Insiders" programledare Robert Aschberg och producenten Magnus Coinberg för bland annat grovt förtal och olaga tvång. Hon kräver tre miljoner kronor i skadestånd för det lidande som tv-programmet åsamkat henne.


Ämnen i artikeln:

TV3Robert AschbergStrix

Robert Aschberg, programledare för ”Insider” och grundare av Strix. Foto: Ulf Berglund/TV3.

Socionomen anser att hon kränktes svårt i "Insider", hon svartmålades som en oseriös socialarbetare och ett ockult medium.

– Konsekvensen av detta journalistiska övergrepp är att jag idag befinner mig i en mardrömslik situation, skriver hon i en bilaga till den stämningsansökan som just lämnats in till Stockholms tingsrätt.

Socionomen arbetade som konsult för socialtjänsten i en kommun i Sverige och hade vid tillfället i uppdrag att göra en social utredning på en kvinna med ett omfattande brottsregister. Eftersom kvinnan, enligt socionomen, var både manipulativ och aggressiv var det ingen handläggare på förvaltningen som vågade ta sig an henne.

– Utredning och insatser mynnade ut i en bedömnng om bristande föräldraförmåga som skulle dras i nämnd. För att eliminera min trovärdighet och undanröja socialtjänstens "hot" om omhändertagande av barnen kontaktade kvinnan i det läget TV3:s "Insider", skriver hon.

Behandlingssamtal spelades enligt socionomen in med dold kamera, redigerades om och förvanskades på grövsta sätt.

En journalist spelade vid hembesök "kusin" till kvinnan. "Kusinen" ställde frågor till socionomen av det andliga slaget. Frågor hon tillbakavisade. lnslaget speglar inte detta, tycker hon.

– Jag äger inte mediala förmågor, har aldrig utgivit mig för att äga det och har inte uppmanat kvinnan att söka kontakt med medium. Vad vi har samtalat om är kvinnans egen känsla av att en bortgången saknad anhörig vakar över henne som en ängel.

Socionomen förhindrades att lämna bostaden då "kusinen" plötsligt bytte gestalt till journalist, en dold kameraman rusade fram ur sovrummet, dörren blockerades och frågor haglade.

– Jag tvingas titta på ett videoband med kameran rakt i ansiktet. Känslan av hot och tvång var överhängande. Efteråt var jag så chockad att jag hade orienteringsproblem.

Uppmärksamheten från media medförde, enligt socionomen, att socialtjänsten drog öronen åt sig, stängde av henne från uppdraget och vägrade betala ut lön. Efter 30 års arbete som socialarbetare och sju som egen företagare förlorade hon allt, ekonomi, anseende, samarbetspartners, hälsa med mera och tvingas utblottad leva under skyddad adress efter trakasserier.

Socionomen har även lämnat in ett skadeståndskrav till Justitiekanslern om brott mot mänskliga rättigheter i ärendet, den ansökan är enligt rådmannen i nuläget ofullständig.

Henrik Stenlund, Sverigechef för Strix Television, avböjer att kommentera stämningen och hänvisar till TV3.

TV3:s presschef Max Lagerbäck:
– Vi känner oss trygga med att vi inte har begått några juridiska felaktigheter, säger Max Lagerbäck.

Han anser att socionomens framställan till tingsrätten är en smula oklar och pekar framför allt på det orimliga i att hon stämmer såväl Strix Television, svenska staten, programmet "Insider", programledaren och producenten.
– Vi avvaktar tingsrättens utlåtande och räknar med att den avvisar målet. Vi har svårt att se att det kan bli någon förhandling av det här.

Max Lagerbäck vill i övrigt inte kommentera programmets innehåll.

Programledaren Robert Aschberg känner inte till stämningen och ber tidningen återkomma.

– Vi tyckte att vi gjorde en korrekt bedömning att visa tv-inslaget som det var, säger han. Många har drabbats genom publicering i "Insider", det är en del av jobbet och vi tar ställning från fall till fall.

Liksom Max Lagerbäck påpekar han problematiken i att socionomen valt att stämma flera instanser och personer.

– Det är bättre att ta det i rätt ordning, ansvarig utgivare bär ansvaret.

Dessutom undrar han varför stämningen kommer först nu eftersom det var ett tag sedan senaste "Insider" visades.

Lilian Andersson

Fakta

TV3:s "Insider" har sänds i 13 säsonger, senast i november och december 2008. Programmet har nu en paus, det är i nuläget oklart om det kommer tillbaks.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

TV3Robert AschbergStrix

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.