Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Stefan Persson anmäler TV4:s Kalla Fakta

Publicerad: 10 december 2012, 14:25

Stefan Persson, H&M:s styrelseordförande.

Foto: Pressbild H&M

Kriget mellan H&M och TV4 trappas upp. Nu anmäler Stefan Persson TV4 för att ha lågsniffat med helikopter över hans engelska gods. Innan programmet ens sänts. – Han vill skrämmas. Vi sänder på onsdag, säger TV4:s nyhetschef Jonas Gummesson.


Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaH&MTV4Stefan Persson

Striden mellan TV4 och H&M började den 24 oktober, då det granskande magasinet Kalla Fakta sände ett reportage från fabriker i Kambodja där sömmerskor enligt uppgift fick tre kronor i timman för att sy H&M-kläder.

H&M gick ut till motangrepp samma dag programmet skulle sändas och koncernchefen Karl-Johan Persson följde upp med debattartikel i Expressen.

Men redan på H&M:s bolagsstämma i slutet av september råkade Kalla Faktas reporter Jonas Alsgren i gräl inför öppen ridå med H&M-ledningen, som vägrade ställa upp på en intervju. TV4 beslöt följa upp programmet, som väckte stor uppmärksamhet.

– H&M gjorde ju ett stort nummer av hur bra de skötte sig i Bangladesh, säger Jonas Gummesson. Så vi beslöt oss för att åka dit. Och vi fann att de betalade två kronor i timman mot tre i Kambodja.

TV4 försökte än en gång få en intervju med H&M:s styrelseordförande Stefan Persson. De kallades till ett bakgrundssamtal på familjen Perssons investmentbolag Ramsburys kontor i Stockholm. Förutom Gummesson deltog Kalla Faktas redaktionschef Jonas Berg och reportern Jonas
Alsgren.

– Men han ville bara skälla ut oss och när han anklagade oss för att ha arrangerat en strejk vid fabriken i Kambodja tyckte vi att det var nog, berättar Jonas Gummesson.

I det program som sänds på onsdag vill Kalla Fakta också redovisa vad Stefan Persson gör med sina pengar.
– Om vi räknat rätt är aktieutdelningen i H&M tio miljoner om dagen, säger Gummesson.

TV4 beslöt att filma vid de två engelska gods där Stefan Persson satsat minst en halv miljard kronor.

De beslöt att skaffa flygbilder och hyrde in en helikopter. Stefan Persson svarade med en anmälan till Granskningsnämnden, trots att programmet inte sänts.

Enligt anmälan har helikoptern filmat från tio meters höjd in i Stefan Perssons bostad och återkommit dagen därpå, trots Gummessons löfte till H&M:s säkerhetsansvarige.

”TV4:s handlande har grovt kränkt Stefan Perssons privatliv. Då vi utgår från att dessa bilder kommer att användas i
programmet emotser vi vänligen ett svar”, skriver H&M i anmälan som kom till Granskningsnämnden för radio och tv förra onsdagen.

– Man kan inte anmäla ett program innan det sänts. Vi ser det som ett försök att stoppa programmet genom att skrämmas. Men det kommer att sändas som planerat. Den helikopterfirma vi anlitat säger att de följt flygreglerna. säger Jonas Gummesson.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News