Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Steffo Törnquist: Så förändrade TV4 Mediesverige

Publicerad: 15 september 2015, 08:32

Steffo Törnquist om sin tid på TV4.

Foto: Blanca Sjöstedt

TV4 fyller 25 år idag. Folkkära programledaren Steffo Törnquist var med från start och har genom åren varit med och utvecklat kanalen. ”TV4 har gjort Sverige på bättre humör”, säger han.


Den 15 september för 25 år sedan sändes den första nyhetssändningen i TV4. Precis som idag – klockan 19 och klockan 22. Profiler som var med från start var bland andra Steffo Törnquist, Bengt Magnusson och Cicci Renström Suurna.

Steffo Törnquist rekryterades från Expressen för att vara med och starta upp TV4. Enligt honom förändrade kanalen den svenska tv-marknaden.

– TV4 har gjort Sverige på bättre humör. Vi har flyttat fram gränserna för olika saker, för vad som är underhållning och hur man ska presentera nyheter och samhällsdebatter. Innan TV4 startade var det ett missförstånd att man måste vara tråkig för att vara seriös. Vi visade att fast vi fortfarande är seriösa så kan vi vara trevliga och underhållande. För första gången startade en nyhetsredaktion utanför SVT, säger Steffo Törnquist till Resumé.

Hur var det i början?
– Vi som arbetade där hade så jäkla kul. Det var ett gäng begåvade unga entusiaster och vi jobbade dygnet runt. Det var ett fantastiskt medieprojekt som vi inte kommer se i landet igen. Det var inte rimligt att Sverige skulle se ut som det gjorde tv-mässigt med Stenbeck som sände från London. Jag förstod att det fanns utrymme för en mer kvalitativ annonskanal.

Steffo Törnquist har aldrig tröttnat på TV4. Han var med i premiärsändningen, har arbetat 16 år på Nyhetsmorgon, ledde TV4:s första talkshow ”Steffo – din tröst i natten” och har producerat ett 30-tal dokumentärer.

– Det som är fantastiskt är att jag kan vara mig själv. Jag spelar inte programledare, jag är som jag är. Hade det inte varit trevligt, hade det varit minsta motstånd hade jag skitit i det.

I Nyhetsmorgon viker Steffo Törnquist aldrig av från kompisen Jenny Strömstedts sida.

– Jag och Jenny är bästa vänner och har största respekt för varandra. Allt flyter på bra. Jag vet inte vad hon skulle göra om jag slutar.

Vad tror du om linjär tv:s framtid?
– Den nedåtgående utvecklingen har tagit längre tid än vad jag trodde. Dess död spåddes alldeles för tidigt. Direktsända stora evenemang kommer alltid ha en stor publik och även program som Nyhetsmorgon. Däremot kommer utländska serier att dö på linjär tv. Detta kommer innebära nya finansieringsmodeller, likt print. Däremot är det tråkigt att den goda journalistiken får ta stryk. Vet man inte hur det ska finansieras så drar man in på löner och folk.

Har du någon plan på att lämna kanalen?
– Jag fyller 60 snart. Men det verkar inte vara dags än. Jag gör så mycket annat och brukar ändå säga upp mig vartannat år, men då kräver Jenny tillbaka mig (skratt).

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.