Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

STO-CPH behåller Filip och Fredriks superformat

Publicerad: 19 oktober 2012, 12:54

Filip & Fredrik vinner på Kristallen-galan.

Foto: Kanal 5.

Filip och Fredrik måste samarbeta med sitt gamla produktionsbolag om de vill återuppta populära programformat från tiden på Kanal 5. Formaten är knutna till STO-CPH enligt produktionsbolagets vd Micke Svensson.


Ämnen i artikeln:

MexikoFredrik WikingssonMicke SvenssonSto-CphFilip Hammar

I dag kunde Resumé bekräfta att Filip Hammar och Fredrik Wikingsson lämnar STO-CPH för att starta det nya produktionsbolaget Mexiko tillsammans med Lars Bekung.

Under tiden på Kanal 5 har programledarduon varit med om succéer som som 100 höjdare, Grattis Världen, High Chaparall, Ett Herrans Liv och Breaking News. Programmen har producerats av STO-CPH som även sitter på rättigheterna till formaten.

–  Alla deras programtitlar ägs av STO-CPH. Eftersom deras format ligger här så måste det ske någon form av samarbete med oss om de vill ta upp programmen igen, säger STO-CPH:s vd Micke Svensson till Resumé.

Vid årsskiftet kommer Filip Hammar och Fredrik Wikingsson att lämna det Metronome-ägda produktionsbolagen STO-CPH efter tio år. Micke Svensson hade känt till deras sorti under en längre tid och menar att produktionsbolaget är förberedda inför den omställning som väntar.

– Det är inte så dramatiskt egentligen, det är två personer som slutar. Det finns ingen schism. I deras jakt på nästa kick är det fullt naturligt att de tar det här steget. Som vd och vän tycker jag förstås att det här är jättetråkigt. Samtidigt är jag glad för deras skull.

Vad kommer att bli den största förändringen efter årsskiftet?
– Filip och Fredrik har sedan många år haft en egen hub där de bara jobbade med sina egna produktioner. Men det här blir en ny utmaning, man ersätter inte dem över en natt. Det kommer att ta ett tag innan vi kommer tillbaka omsättningsmässigt.

Vad kommer ni att göra för att minska det intäktstapp som deras sorti innebär?

– Det är ingenting man gör på en eftermiddag. Samtidigt står STO-CPH på egna ben och vi har förberett oss inför det här scenariot under en längre tid. Nyligen har vi tagit in nytt folk till utvecklingsavdelningen och vi kommer att jobba mer med att pitcha på format i fortsättningen. Fokus kommer dock fortfarande att ligga på våra egna produktioner. Vi vill fortsätta att vara det roligaste produktionsbolaget och göra tv med hjärta.

Enligt Micke Svensson har STO-CPH en strategi för hur man ska komma tillbaka intäktsmässigt utan Filip och Fredrik. Han har känt Filip Hammar sedan tiden på Värnpliktsnytt 1994 och jobbat med programledarduon på STO-CPH sedan 2005.

– Det kommer att ta ett tag att komma ikapp. Nu blir vi konkurrenter, men vi kommer att fortsätta att vara vänner.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.