Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Storbråk mellan H&M-vd:n och "Kalla fakta"

Publicerad: 24 oktober 2012, 09:12

Karl-Persson påstår i dagens Expressen att "Kalla faktas" uppgifter inte stämmer

Foto: Skärmdump från TV4

I dagens Expressen uttalar sig H&M:s vd Karl-Johan Persson. Han hävdar att inga uppgifter i kvällens Kalla fakta stämmer. I ett pressmeddelande som Resumé har tagit del av förklarar sig programmets redaktionschef Jonas Berg. – Vi håller med om att det blir svårare att ge hela bilden när den högst ansvarige för det företag vi granskar inte vill prata med oss, skriver Jonas Berg.


Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaH&MTV4Karl-Johan Persson

I en artikel i dagens Expressen kritiserar H&M:s vd Karl-Johan Persson TV4:s "Kalla fakta". Klädjättens högste chef anser att alla uppgifter i kvällens granskande program om H&M är felaktiga.

Enligt Jonas Berg, som förklarar omständigheterna kring programmet i ett pressmeddelande som Resumé har tagit del av, har man försökt få till en intervju med Karl-Johan Persson sedan en presskonferens i samband med bolagets årsstämma den 18 september. Man vill få en intervju med Karl-Johan Persson för att:

"Utan mellanhänder få hans syn på levnadsvillkoren för sömmerskorna i Kambodja. Vi har inte under dessa fem veckor fått möjlighet att ställa dessa frågor i en enskild intervju." skriver Jonas Berg i pressmeddelandet.

I fem veckor har redaktionen försökt nå HM:s vd. I samband med redaktionens förfrågan om en intervju efter presskonferensen gick Karl-Johan Persson till angrepp mot "Kalla fakta" i Expressen:

"Av erfarenhet vet jag att det inte är ett nyanserat program, det är väldigt vinklat och jag tror att det kan vara vinklat den här gången också".

Nu väljer Jonas Berg att svara på kritiken:

"Vi på Kalla fakta håller med om att det blir svårare att ge hela bilden av ett problem i ett program när den högst ansvarige för det företag vi granskar inte vill prata med oss, men däremot kritisera våra uppgifter i andra medier.

Det kommer att framgå av programmet att det inte "Kalla fakta" som redaktion som påstår att H&M kan göra betydligt mer för att förbättra sömmerskornas villkor."

Vidare berättar Jonas Berg att redaktionen har bjudit in H&M:s vd till kvällens direktsändning av "Kalla fakta studio"

"Inbjudan kvarstår självklart. Vi vädjar till Karl-Johan Persson att delta, vi vill gärna se en debatt där Karl-Johan Persson ger sin syn på temat i kvällens program."

TV4:s Grävgrupp gör en omfattande granskning av H&M och arbetsvillkoren för de arbetare som syr H&M:s kläder. Grävgruppens granskning publiceras i TV4Nyheterna, Nyhetsmorgon, TV4News och givetvis i  Dessutom följs huvudreportaget från Kalla fakta upp med debatt och fördjupning i Kalla fakta Studio – direkt efter Kalla fakta i TV4News.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.