torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Strid om Kanal 5 och Kanal 9

Publicerad: 18 januari 2011, 08:25

Svenska Kanal 5 och Kanal 9 är till salu. Nu uppges spekulanterna stå på rad för att lägga ett bud på den lönsamma verksamheten.

Ämnen i artikeln:

Kanal 5ProSiebenSBSKanal 9

FT

Fredrik Thambert


Processen mot en försäljning av de båda Prosieben-ägda kanalerna har nyligen inletts. Det är investmentbanken JP Morgan som har fått i uppdrag att hålla i trådarna.

Enligt Dagens Industri finns det i dagsläget flera intressenter. Bland dem återfinns Schibsted, MTG och Bonnier. Men den senare kan få svårt att köpa SBS svenska verksamheter på grund av konkurrenslagstiftningen. Ett köp av de båda kanalerna skulle innebära att Bonnier satt på 30 procent av tv-marknaden i Sverige.

En ytterligare aktör som nämns i spekulationerna är Rupert Murdoch och hans News Corp. Enligt norska Dagens Naeringsliv ska han ha varit i kontakt med Prosieben Sat 1 om ett köp av de nordiska kanalerna.

De båda svenska tv-kanalerna inom SBS har under året lyfts fram som ett stort utropstecken av sina ägare Prosieben. 2010 var ett mycket lyckosamt år och enligt DI kommer vinsten att landa på mellan 330 till 350 miljoner kronor. Framtiden ser dessutom ljus ut med aviserade prishöjningar till en följd av det hårda trycket från annonsörerna.

Samtidigt drabbades de tyska ägarna Prosieben Sat 1hårt av lågkonjunkturen och dras med stora skulder. Nu vill de lägga om strategin och i högre grad fokusera på den tyska marknaden.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev