Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Striden om fotbollen – arrangörer riskerar böter under Sverigematchen

Publicerad: 2 juli 2018, 10:06

Maria Sörnell, marknadschef på Canal Digital.

Foto: Pressbild / Mostphotos.

Sverige gick – något otippat – vidare i Fotbolls-VM för herrar. Det ställer till det för arrangörerna som planerat mingel under Sverigematchen i morgon. – De som inte har licens riskerar att få betala en kännbar summa i böter, säger Maria Sörnell, marknadsdirektör på Canal Digital.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenCanal DigitalFotbolls-VMAlmedalen 2018

På tisdag klockan 16:00 smäller det. Då går avsparken för matchen mellan Sverige och Schweiz – en ödesmatch som avgör om vi går vidare i Fotbolls-VM för herrar eller inte.

Att Sverige skulle ta sig till åttondelsfinal var en högoddsare. Därför var det heller kanske inget arrangörer i Almedalen tänkte på när de valde tid för sina seminarier och mingel. Men nu är läget ett annat: de som inte sänder matchen riskerar att stå helt utan besökare.

Det räcker inte med att bara smacka upp en tv i sitt tält. Man behöver också ansöka om licens hos Canal Digital. En licens som kostar en slant.

– Prissättningen är upprättad för barer och restauranger, men kommer även att appliceras på Almedalsarrangörer. Den baseras på hur många personer matchen ska visas för och om det serveras alkohol eller inte. Prislappen ligger på mellan 15 000 till 55 000 kronor, säger Maria Sörnell.

Alla måste betala – undantagna är de som visar matchen i ett icke-kommersiellt sammanhang. Men det gäller i regel inte tältägare i Almedalen.

– Det faller under kategorin offentlig visning i kommersiellt syfte. De flesta mingel och liknande faller in där, eftersom de anordnas i marknadsföringssyfte. Då krävs en licens.

Vad händer om man sänder matchen men skiter i att betala?
– Då finns det en stor risk att man åker fast i de många kontroller som vi genomför, eftersom det är ett brott mot upphovsrättslagen. Kontrollerna genomför vi också i Almedalen. Har man ingen licens blir man ersättningsskyldig. Då åläggs man en straffavgift och en avgift för själva visningen.

Hur mycket ligger straffavgiften på?
– Det går vi inte ut med, eftersom vi inte vill att någon ska göra kalkylerande risker. Men det är en kännbar summa.

I skrivande stund är det 26 aktörer i Almedalen som fått en licens beviljad från Canal Digital, däribland restauranger och flera medier på plats. Den som ännu inte skaffat licens behöver inte drabbas av panik. Det är inte försent att ansöka.

– Vi uppmanar alla som vill visa matchen att kontakta oss. Vi kommer godkänna licenser i dag, och även i morgon. Man hinner, säger Maria Sörnell.

Några av de som gått ut med att de sänder matchen:

Kallis
Plats: Kallis, Strandvägen 2
Start: 11:30 med uppladdning inför matchen
Öppet för alla

Dagens Media
Plats: Dagens Medias tält
Öppet för alla

Gullers grupp
Plats: St. Clemens ruin, Tranhusgatan 6
Endast personlig inbjudan

Syre
Plats: Syregården, Södra Kyrkogatan 6
Öppet för alla

Dagens Industri
Plats: Dagens Industris tält, Donners plats
Endast personlig inbjudan

Offentliga affärer
Plats: Offentliga affärers tält, Strandvägen 4
Öppet för alla

TV4
Plats: Storbildsskärm ut mot Almedalsparken
Öppet för alla

O'Learys
Plats:
Strandgatan 13
Öppet för alla

Resumé och Veckans Affärer
Plats: Superminglet, Kronstallgränd 4
Endast personlig inbjudan

Aftonbladet
Plats:
Aftonbladets tält
Öppet för alla

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.