Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Strix anklagas för indianfejk

Publicerad: 22 september 2008, 07:17

Norska public servicekanalen NRK och produktionsbolaget Strix lät norska familjer flytta in hos indianfamiljer för att leva primitivt liv. Nu visar det sig att indianerna fick klä av sig nakna för att bli mer ”autentiska”.


Så ser indianerna ut i tv.

...men när tv-kamerorna inte är på ser det ut så här.

Det är i realityn ”Den store reisen” som norska familjer under tre veckors tid flyttar in till en storfamilj hos Waorani-indianerna i Ecuador.

Nu har norska tidskriften Ny Tid avslöjat att indianerna inte alls lever så ”enkelt” som det verkar i tv-progarmmet. Bland annat har de ”vanliga” kläder till vardags.

I tv-programmet går de nakna och huset de lever i är byggt av tv-produktionen.

– Vi ber dem att inte ha på sig europeiska kläder. Stammarna är med på att leva något mer traditionellt när vi filmar men de bestämmer vad de vill visa fram, säger NRKs producent Per Selstrøm till Ny Tid.

I Norge är man upprörd efter avslöjandet.

– Om det är så att NRK-serien ger tittarna ett felaktigt intryck av hur indianerna verkligen lever, så är det inte oproblematiskt, säger Per Edgar Kokkvold, Norsk Presseforbund.

Nu visar det sig att Waorani är vana att framställa det enkla indianlivet i djungeln. Stammen har deltagit i en rad realiryprogram, bland annat BBCs Tribal Wives.

Strix ansvarige producent Malin Østli förnekar att ”Den store reisen” skulle vara iscensatt.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.