Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Superfloppen – Al Jazeera släcker tv-kanalen i USA

Publicerad: 14 januari 2016, 09:54

Al Jazeera America släcker kabel-tv-kanalen i april.

Köpte för en halv miljard dollar - nu släcker Al Jazeera ned sin kabel-tv-kanal i USA. Detta efter bara tre år på banan.


Ämnen i artikeln:

USADigitalAdAgeTVAl Jazeera

Kabelkanalen släcks ned i april i år, enligt New York Times. Satsningen höll inte längre än tre år.

– Beslutet är av anledningen att vår affärsmodell helt enkelt inte går ihop med den digitala världen, och på grund av världens ekonomiska utmaningar, skrev amerikanska vd:n Al Anstey i ett brev till de anställda.

Al Jazeera America köpte Al Gore’s Current TV för 500 miljoner dollar sommaren 2013. Det var en bra affär för Al Gore, vars nätverk Current TV hade kämpat i åratal för att hitta en publik och för att hitta sin position i nyhetslandskapet. Den 30 augusti 2013 blev Current TV Al Jazeera America, med höga mål om att växa som nyhetskanal. Men målen uppnåddes aldrig och både tittare och annonsörer svek kanalen.

Stängningen av Al Jazeera i USA kommer innebära att hundratals medarbetare förlorar sina jobb.

Men Al Jazeera ska inte läggas ned helt. Enligt vd:n kommer kanalen istället att genomföra en större digital satsning i USA.

Under 2014 var Aftonbladet i full färd med att planera start av en marksänd tv-kanal med nyhetssändningar. Men tidningen ansåg att marknaden inte skulle räcka till och valde senare att skrota planerna för att istället gå all in på digital tv.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

USADigitalAdAgeTVAl Jazeera

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.